PHP tvingar programmerarna att skriva bättre kod

Ändrade funktioner i PHP 5

Ändrade funktioner i PHP 5

PHP utvecklas konstant och syftet är förstås att förbättra, men har man – som jag – inte hängt med i utvecklingen ordentligt, så kan förändringarna innebära stora problem.

Ibland ändras funktioner eller hur funktioner anropas, men vissa funktioner tas bort helt och man tvingas skriva helt ny kod för att åstadkomma tidigare funktionalitet. Syftet med dessa ganska drastiska förändringar är att tvinga programmerarna att skriva bättre kod, i mening att koden ska bli effektivare och/eller säkrare.

Sitter du med ett gammalt projekt skrivet för äldre versioner av PHP, så kan en uppgradering till senaste versionen av PHP innebära att hela sidan kraschar, för att en funktion ändrats eller tagits bort.

Tyvärr finns det ingen enkel lösning för detta utan det är egentligen bara att skriva om alltihopa enligt senaste PHP standard, eller installera en äldre version av PHP.

Själv har jag länge tänkt skriva en svensk tutorial, eller guide, om PHP och när jag nu upptäckte hur mycket som ändrats i PHP 5, så insåg jag att det verkligen är på tiden att jag sätter igång med det. Främsta syftet är för att själv hänga med i utvecklingen, men förhoppningsvis får även du som läsare glädje av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.