Skaffa inlänkar via artikelkataloger

Har idag suttit och läst lite om sökmotoroptimering och då främst om olika slags länkbyggen, som tyvärr är ett måste för att höja en sidas PageRank.

Googles PageRank baseras till stor del på hur många inlänkar en sida har och en nystartad sida (domän) har sålunda ingen PageRank alls från början och det kan vara väldigt svårt att få inlänkar.

De bästa inlänkarna är ”naturliga” länkar från sidor med hög PR, men för att får sådan gäller det att skriva något unikt och länkvänligt, alltså något unikt som andra vill länka till.

Det är lättare sagt än gjort och det är därför många försöker hitta genvägar. Tyvärr är det även detta många SEO-experter håller på med och de försvarar det med att ”alla andra gör det” och på så sätt rullar det på.

Förutom att de byter och köper länkar, så är de många gånger med i olika automatiska länkbytessystem, som strider mot Googles riktlinjer.

Artikelkataloger

Att skriva och publicera unika artiklar i en artikelkatalog känns däremot som ett mer legitimt sätt att skaffa inlänkar på och jag har kikat runt på några olika. Dessvärre kunde jag snabbt konstatera att i princip varenda en bygger på WordPress och det enda som skiljer sig åt, i bästa fall, är vilket tema ägaren valt. Inte för att jag har något emot WordPress – tvärtom – men det blir ju inget unikt med de olika katalogerna.

Det finns till och med färdiga ”system” för att sätta upp en artikelkatalog med WordPress, så i princip vem som helst kan sätta upp en egen artikelkatalog på nolltid.

Ingen av dessa WordPress-kataloger erbjuder några speciella funktioner, utöver de som finns i WordPress, så det handlar i princip om likadana kataloger fast med olika namn.

En annan nackdel med artikelkatalogerna är att materialet många gånger enbart är producerat i syfte att få något att publicera, så innehållet kanske inte är det mest kvalitativa för besökaren. Det primära syftet med artikelkataloger är ju att få möjligheten att länka till sin egna sida, så det publicerade materialet i artikelkatalogen kommer nog i andra hand.

Min förhoppning är dock att skribentens riktiga sida ska innehålla bättre material och att länken från artikelkatalogen ska bidra till att höja den i SERP’en.

Om du är intresserad av att skriva och publicera material för olika svenska artikelkataloger, så hittar du en lista över sådana under menyn Artikelkataloger här ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.