1 år med Coolix luftvärmepump

Coolix luftvärmepump

Coolix luftvärmepump

Det är snart 1 år sedan vi köpte vår luftvärmepump från Coolix, så jag tänkte jag skulle skriva några rader om hur den fungerat.

Till att börja med ska jag poängtera att vi köpte luftvärmepumpen för dess kylande effekt och inte för att värma huset.

Innedelen är placerad i vardagsrummet, som vi tillbringar mest tid i och är det rum som lämpar sig bäst för att sprida kyla till omgivande rum. Skulle helst velat ha den i sovrummet eftersom nätterna kan bli riktigt varma, men då skulle inte kylan sprida sig lika bra till omgivande rum.

Jag var lite orolig för att pumpen inte skulle räcka till för att kyla vardagsrummet, men det har fungerat över förväntan och man känner av effekten även i hallen och köket som är de angränsade rummen. En viss temperatursänkning märks även i sovrummet.

Nackdelen med pumpen är förstås att den väsnas och att det drar när den är igång, vilket är svårt att komma ifrån eftersom den innehåller en fläkt som cirkulerar luften. Ljudnivån skulle kunna minskas med en större fläkt, men det skulle innebära en större inomhusdel.

Coolix utomhusdel

Coolix utomhusdel

Utomhusdelen, som är placerad utanför fönstret i vardagsrummet, låter en hel del, men eftersom man har dörrar och fönster stängda, så är det inget som stör. Ska man sitta ute på altanen, där utomhusdelen är placerad, så är ljudnivån dock störande.

Under hösten och vintern har vi använt pumpen för att snabbt få upp temperaturen i främst vardagsrummet, men eftersom den låter och det känns som att det drar, så har vi inte använt den mer än nödvändigt.

En trevlig funktion är timerfunktionen som låter dig starta pumpen efter X antal timmar. Smidigt om man har sänkt inomhustemperatur nattetid, men inte vill frysa när man stiger upp. Låter man pumpen starta en timme innan man stiger upp, så är det varmt och skönt när väckarklockan ringer.

Ner till c:a -10 grader fungerar pumpen bra, men sen verkar den inte orka ge någon värme längre, så ska du ha en luftvärmepump för att värma huset, så ska du nog kika på en annan modell som klarar lägre temperaturer.

Vi köpte luftvärmepumpen hos Jula, men modellen verkar ha utgått ur sortimentet och ersatts av Coolix 3810 W, en något större och dyrare modell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.