Bismarck – kampen om Atlanten

Mitt andra boktips gäller Bismarck – kampen om Atlanten som är skriven av Michael Tamelander och Niklas Zetterberg.

Boken handlar, precis som titeln avslöjar, om Andra Världskriget och det tyska slagskeppet Bismarck som fick ett olyckligt slut efter bara några dygn på havet.

Det över 50.000 tunga slagskeppet var det största slagskeppet världen skådat när hon sjösattes i februari 1939. Tillsammans med sitt enorma pansar och åtta 38-cm kanoner utgjorde hon ett allvarligt hot mot de allierades handelskonvojer och detta tvingade de allierade till en kraftsamling för att sänka henne.

Boken är lättläst och börjar med en grundlig beskrivning av den marina utvecklingen från slutet av 1800-talet fram till krigsutbrottet och avslutas med en spännande skildring, timme för timme, av den slutgiltiga jakten och sänkningen av Bismarck, Tysklands stora hopp om herraväldet över Atlanten.

Det här är andra boken av Michael Tamelander som jag läst och precis som den andra – Havets vargar – kändes den aldrig långtradig eller seg. Det är en spännande och lättläst bok som skildrar händelserna både historiskt korrekt och ur de överlevandes synvinkel.

Jag blev ganska överraskad av hur mycket slumpen, tur och otur påverkade händelseförloppet och jag har även insett hur svårt det var för dåtidens befälhavare att fatta beslut, med tanke på den bristande informationen de hade att tillgå.

Även den här boken rekommenderar jag starkt för dig som är intresserad av Andra Världskriget och då speciellt Bismarcks öde.

Köp boken via Billiga böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.