Bränsleförbrukning på KIA Picanto

KIA Picanto 1.1 CRDI EX Sport -07

KIA Picanto 1.1 CRDI EX Sport -07

Har lovat att återkomma med uppgifter om bränsleförbrukningen på nya bilen, en KIA Picanto 1.1 CRDI EX Sport -07 och här kommer sålunda första rapporten.

Med 69,5 mil på mätaren och en gul varningslampa tänd på instrumentpanelen, som varnade för låg bränslenivå, gled jag in på Preem i Enköping och hällde i 30,3 liter diesel. Det ger en snittförbrukning på 0,4359712230215827 liter per mil, eller 0,44 liter/mil om man väljer att avrunda.

Jag kan inte påstå att jag är helt nöjd med förbrukningen då jag hade hoppats på ganska exakt 0,4 och om nätterna har jag nog drömt om under 0,4 liter/mil, men så blev det alltså inte. Ändå har jag kört mest landsväg och hållit 90 km/t (100 på mätaren).

Jag kör mellan Enköping och Stockholm och det är motorväg större delen av vägen, så det är ganska bra väg för att få till bra siffror, men bättre än så här blev det alltså inte. Har nog ett par mils stadskörning totalt på de här milen, men det borde inte göra så mycket.

Min förra bil, en Citroën C5 2.2 HDi -03, lyckades jag pressa ner till 0,48 liter/mil, men då var det så gott som uteslutande körning mellan Enköping och Stockholm och aldrig över 90 km/t (100 på mätaren) och det är med tanke på detta som jag inte är helt nöjd med förbrukningen hos KIA’n. Cittran är ju betydligt större och tyngre och hade överlägsen komfort på alla sätt och vis och dessutom farthållare, så det känns lite surt.

Men, på sista halvåret var jag aldrig under 0,55 med Cittran, trots ECO-driving. Har dock ingen aning om varför, men jag får försöka ha detta i åtanke när jag mäter KIA’ns förbrukning – det är mer än decilitern mindre per mil vilket motsvarar c:a 1,3 riksdaler per mil 🙂 Kan låta fjuttigt, men jag kör drygt 4.000 mil per år och då är det helt plötsligt över 5.000 riksdaler vi pratar om.

KIA’n kostar dessutom bara en tredjedel i skatt (sänktes ytterligare 2011) – 1980 riksdaler per år mot Cittrans 6065 riksdaler. Reparationskostnaderna hoppas jag kommer skilja betydligt också, så summa kardemumma, så blir det några kronor per år. Sen ska man förstås räkna in avbetalningen på KIA’n och då blir det ju andra siffror, men i längden så blir det nog billigare med KIA’n.

Uppdatering 2012-04-23

Det senaste året har det blivit mer blandad körning och då stiger förbrukningen direkt och under vintern har jag legat på c:a 0,54 liter/mil. Så fort vinterdäcken (dubbdäck) åkte av sjönk förbrukningen med ett par cl milen och senaste tankningen visade en förbrukning på 0,5 blankt. Nu kör jag dessutom mer stadstrafik och skulle gissa på att det blir 2/3 landsväg och 1/3 stadstrafik.

Jag håller koll på bränsleförbrukningen med hjälp av min smartphone (HTC Desire Z) och appen My Cars. Fungerar riktigt bra.

Uppdatering 2012-06-02

Sista månaden har det varit rena sommarvädret och förra tankningen gav en snittförbrukning på 0,43 liter/mil. Det är ungefär samma siffror som jag uppmätte vid första tankningen för ganska exakt 2 år sedan. Sommartid drar den ungefär 1 dl mindre per mil jämfört med vintertid.

Under tiden som jag använt mig av My Cars (sedan april 2011) har bilen förbrukat i snitt 0,51 liter milen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.