Chrome – en minneskrävande webbläsare

Jag ska med en gång poängtera att du inte ska ta detta test på alltför stort allvar. Jag var bara lite nyfiken på hur mycket minne Chrome vill ha jämfört med Firefox och gjorde sålunda detta snabbtest.

Jag startade upp Chrome med en tom flik och kollade sedan hur mycket minne som gick åt via Windows Task Manager.

Chrome med blankt fönster

Chrome med blankt fönster

Av någon anledning startas 4 trådar och totalt använder Chrome 45,7 Mb minne. Då har jag en tom flik öppnad.

En tom flik i Firefox

En tom flik i Firefox

Med en tom flik, vill Firefox ha 39,5 Mb minne och det är alltså ingen större skillnad, men skillnaden är till Firefox fördel.

Expressen.se öppnad i Chrome och Firefox

Expressen.se öppnad i Chrome och Firefox

För att göra en någorlunda rättvis test valde jag att öppna upp expressen.se i bägge läsarna och jämförde sedan resultatet vad gäller förbrukat minne och även den här gången låg Firefox bättre till.

Chrome: 88,5 Mb
Firefox: 80,8 Mb

Skillnaden är inte så värst stor nu heller, men åter igen – till Firefox fördel.

Jag tillhör inte personerna som har massor med flikar igång hela tiden utan det brukar i regel röra sig om max 5 flikar, så jag gjorde ett sista test med 5 flikar i både Firefox och Chrome. Samma sidor användes i bägge läsarna och öppnades i samma ordning.

5 flikar öppna i Chrome och Firefox

5 flikar öppna i Chrome och Firefox

Nu blir skillnaden betydligt större och det är återigen Chrome som slukar mest minne.

Chrome: 360 Mb
Firefox: 173 Mb

Skillnad: 187 Mb – till Firefox fördel

Jag vet inte hur mycket du bryr dig vad gäller programs minnestörst, men jag tycker det här är en ganska markant skillnad. Enligt det här enkla testet, så kräver Chrome nästan dubbelt så mycket minne som Firefox och det är ganska illa. Nu har du säkert gott om minne i datorn, så det ska väl inte slöa ner saker och ting så värst mycket, men har du många flikar igång och flera tunga program igång, så kan det nog bli en märkbar skillnad.

En annan sak som inträffade under testet var att när jag gick in på min sida för att fortsätta skriva det här inlägget, så hängde sig Chrome och det ligger fortfarande och kämpar i bakgrunden. Processorfläkten jobbar för högtryck, men Chrome verkar inte vilja gå igång igen, så nu sitter jag åter i Firefox och skriver.

Eftersom jag ändå försöker vara objektiv, så kan jag nu, efter några minuter, berätta att jag åter är tillbaka i Chrome som lyckats nästla sig ur sina problem. Jag behövde alltså inte avsluta programmet utan det lyckades reda ut vad det nu var som hängde upp sig.

Vad gäller processor användning, så verkar Firefox vara något mer krävande. Har dock inte gjort några direkta tester på detta, men med ovan nämnda sidor öppna i bägge läsarna och med Photoshop aktivt, så använder Firefox nästan dubbelt så mycket processor kraft som Chrome.

Minnesläckor

Både Chrome och Firefox verkar lida av minnesläckor av något slag och ju längre tid jag låter bägge program stå och puttra, desto mer minne går det åt. Chrome suger åter i sig mest minne och det med nästan dubbla hastigheten. Dessutom slutar programmet att svara, så jag är tillbaka i Firefox igen.

Minnesläckor i Chrome och Firefox

Minnesläckor i Chrome och Firefox

Efter drygt 5 minuter, så ser ställningen ut som följer:

Chrome: 425 Mb
Firefox: 165 Mb

Som du även kan se, så använder Chrome massor med processor kraft, men även när programmet har återhämtat sig från senaste snurran, så fortsätter programmet att äta minne i rasande hastighet.

När Chrome kom till liv igen för andra gången sjönk minnesåtgången till 260 Mb, men programmet fortsatte att äta minne med en hastighet av 0,3 Mb/sek.

Det här var som sagt inget avancerat test, men det visar på att det finns problem även med Chrome. Firefox har dragits med många mer eller mindre svåra problem genom åren, men jag tycker man har kommit tillrätta med väldigt mycket på senare tid. Chrome kommer med största sannolikhet att förbättras med tiden, så mina små incidenter betyder inte speciellt mycket.

Avslutningsvis kan jag berätta att Chrome nu har hängt sig duktigt och den här gången verkar det som att jag får släcka ner det manuellt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.