Det lönar sig att fuska

En 13-årig pojke försöker åka buss med en falsk SMS-biljett, men chauffören går inte på det. Pojken försöker ytterligare en gång, men misslyckas åter och ombeds därefter kliva av bussen.

Några medresenärer tycker synd om killen och erbjuder sig att betala för honom, men inte heller det går chauffören med på utan anser att killen har förverkat sina chanser.

Chaufförens handlande kanske inte var helt korrekt med tanke på att vi vuxna, inklusive chauffören, ändå har ett ansvar, men i detta ansvar åligger även att lära ungdomar detsamma.

Jag förstår chaufförens reaktion. Skulle han släppt på killen, så skulle han ha legitimerat fuskförsöket. Det skulle vara detsamma som att säga: – Lyckas du inte lura chauffören med en falsk biljett, visa upp en giltig istället.

Det skulle med andra ord bli helt riskfritt att åka snålskjuts och vi skulle lika väl kunna avskaffa hela systemet med biljetter och biljettkontrollanter, för en biljettkontrollant skulle väl inte heller få kasta av grabben?

Ett alternativ hade varit att låta killen åka med, men med böter istället för giltig biljett och eftersom han inte var straffmyndig, så skulle föräldrarna kontaktas.

Sen förstår jag inte varför media försöker lägga skulden på chauffören, SL eller företaget som driver själva bussverksamheten. Eller är det så, att det är okej att fuska, så länge man är beredd att göra rätt för sig när man åker fast, eller som i det här fallet – att låta någon annan göra rätt för sig?

SvD, DN, DN1

5 kommentarer

 • Daniel Kvist

  Försök till fusk är inte ”olagligt” på något sätt därför är det fel att inte släppa på ungen när han kan visa upp en giltig biljett. Att släppa på någon med giltig biljett leder inte alls, som du påstår, till att det skulle bli riskfritt att åka snålskjuts. Det innebär heller inte per automatik att vi lika gärna kan avskaffa biljettsystemet. Ditt resonemang är fyllt av logiska felslut eftersom att biljetterna kontrolleras vid påstigning och om man ertappas utan giltig biljett på ett fordon under resa så är inte straffet att ”bli avkastad”, man blir däremot ombedd att stiga av för att kunna skriva ut tilläggsavgiften. Det har ingenting att göra med om man försöker fuska när man kliver på.

  Tänk dig även en 13-årigt barn som förmodligen inte har pengar till sin resa. Ska man verkligen lämna det barnet vid busshållplatsen? Hur ska han ta sig hem? Tigga pengar till en biljett? De vuxna erbjöd sig att betala, alltså borde han fått åka med, dock med en rejäl tillsägning och ”varning”.

 • Miltons Bitch

  Med ditt resonemang, så kan man – precis som jag skrev – strunta i biljettsystemet eftersom varenda unge kan låtsas sakna pengar och sålunda få åka gratis.

  Du menar att det räcker med en varning för ertappade ungdomar? Du tror inte detta skulle sättas i system? I så fall underskattar du nog våra ungdomar.

  Hur en 13-åring utan pengar ska ta sig hem utan pengar? Ja, det är väl ändå inte SL eller samhällets problem. Mitt förslag är att han ringer med sin mobil och ber föräldrarna hämta, och skulle pengarna vara slut även där, be att få låna någon annans telefon, vilket jag betvivlar få skulle neka till.

  Att tigga pengar är faktiskt ett fullt realistiskt alternativ och lär förhoppningsvis personen i fråga att tänka sig för innan nästa resa.

  Är man inte mogen nog att ta ansvar för att ha busspengar ska men heller inte åka buss.

 • Anders Johansson

  Försök till fusk kanske inte är olagligt men framställande av en falsk SMS-biljett är i högsta grad olagligt och 2 års fängelse finns på straffskalan. Tycker inte du det är anmärkningsvärt att en 13-årig sysslar med verksamhet som ger fängelse om han hade varit 5 år äldre?

  En 13-åring är fullt medveten om sina handlingar. En 13-åring är fullt medveten om hur man gör för att manipulera vuxna, det är en färdighet de har utvecklat under 13 år. Det är inte ett dugg synd om 13-åringen.

 • Gunnar Englund

  Är att betrakta som urkundsförfalskning. Hoppas killen och hans föräldrar lärt sig en läxa.

 • Leif

  Vad för barn får en hora? Skulle kanske gjort abort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.