Firefox 4 beta 3

Ny placering av flikar

Ny placering av flikar

Firefox 4 beta 3 finns nu att ladda ner för den som är intresserad av att testa den senaste betaversionen av kommande Firefox 4. Observera dock att det är en betaversion, alltså inte en färdig version, så räkna med diverse buggar och andra konstigheter.

Den stora nyheten ska vara att Firefox fått stöd för multitouch, men bara i Windows 7. Multitouch innebär att du kan använda flera fingrar om du har en tryckkänslig skärm, men eftersom jag själv inte har någon tryckkänslig skärm, så kan jag inte uttala mig om nyttan med funktionen.

Vi som inte har tryckkänslig skärm får nöja oss med att Mozilla lagt in många nya finesser som har med webbstandarder att göra och man har även optimerat Javascriptmotorn för högre prestanda. Detta är förstås trevligt eftersom allt fler hemsidor använder Javascript av något slag.

En annan nyhet är att flikarna placerats ovanför adressraden, precis som i Google Chrome. Detta irriterade mig personligen, men eftersom det är så utvecklingen ser ut, så får jag försöka finna mig i det och dessutom är det en ren vanesak.

Aktiva flikar

Aktiva flikar

En annan irriterande sak är när man har flera flikar öppna. Hoppar man över till ett annat program och sedan ska tillbaka till Firefox, så måste man först klicka på Firefox-ikonen längst ner i aktivitetsfältet, men dessutom måste man klicka på den specifika fliken man vill öppna. Om någon känner till någon inställning för att ändra detta, så är jag väldigt tacksam för tips!

Alt + Tab fungerar tack och lov, men jag har vant mig att kunna klicka på det aktuella programmet för att aktivera det och därav ser jag inte detta som någon positiv nyhet. Tyvärr är jag inte den enda användaren, så mitt ogillande lär inte göra någon skillnad…

För övrigt, så känns Firefox 4 beta 3 aningen snabbare än Firefox 3, men det är bara en känsla. Jag har inte gjort några som helst tester. Minnesåtgången verkar vara densamma som för Firefox 3, så där har jag heller inte märkt någon skillnad.

Tänker fortsätta med betan så länge jag inte drabbas av några större buggar som ställer till det och inväntar de kommande RC-versionerna (Release Candidate) innan den slutgiltiga versionen släpps.

Är du intresserad av att testa Firefox 4 beta 3, så kan du ladda ner den från Mozillas hemsida.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.