Förbannade ISO-inställning

Idag har det varit fint väder för utomhusfotografering, så jag tog med mig kameran när jag drog iväg för att fixa vidvinkelspegeln på lastbilen som blev sönderkörd av en skåpbil i fredags när jag lossade på COOP Konsum Mariatorget.

Monteringen av den nya vidvinkelspegeln gick utan problem och jag passade sedan på att ta lite bilder på pärlan innan jag gled vidare för att fota lite andra ställen i Enköping.

Molnen på himlen var både stora och i olika nyanser, från ljusa till mörka, så det var en perfekt himmel för att få lite dramatiska bilder. En vanlig missuppfattning är annars att en klarblå himmel lämpar sig väl för fotografering, men faktum är att det blir väldigt platta och tråkiga bilder när himlen är helt molnfri.

Sönderslagen personbil

Sönderslagen personbil

På väg in mot stan passerade jag en sönderslagen Saab 9-5 som jag trodde var stulen, men det verkade den inte vara. Låset var inte uppbrutet utan det var bara fönstret som blivit inslaget. Däremot hade bilen varit med om en hel del då det fanns bucklor även i taket…

Enköpings tågstation

Enköpings tågstation

Enköpings tågstation är faktiskt en riktigt stilig byggnad som fräschades upp här om året och den överlevde ett terrorangrepp förra året.

ICA Maxi Enköping

ICA Maxi Enköping

ICA Maxi Enköping är väl inte så mycket att fotografera egentligen, men med dagens moln på himlen, så tycker jag det blev riktigt läckert.

Statoil Malmvägen

Statoil Malmvägen

Granne med ICA Maxi ligger Statoil och även det gjorde sig bra på bild.

Vackra moln över Enköping

Vackra moln över Enköping

När jag kom hem och kopierade över bilderna till datorn upptäckte jag genast att något var fel – väldigt fel. Första bilden jag såg var på lastbilen och den såg väldigt grynig ut och jag förstod genast vad som hänt. Jag hade fotat något här hemma, inomhus, tidigare och då ställt upp ISO till 1600. Sen hade jag glömt ställa ner den till 200, som är normalläget på min kamera :/

Så varenda foto jag tog idag togs med ISO 1600 och är sålunda brusiga och med sämre detaljåtergivning. Det positiva är att det knappast syns när man lägger ut så här små bilder på webben, men eftersom jag gärna sitter och detaljgranskar bilderna på skärmen, så stör jag mig enormt på detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.