Kaffebryggaren byts mot perkulator

Jag är uppväxt med vanlig kaffebryggare, men idag bestämde vi oss för att kasta ut kaffebryggaren till förmån för en perkulator – eller om det stavas perkolator – som frun köpt på MediaMarkt i Uppsala.

Jag har druckit ganska mycket kaffe som bryggts i perkulator och det har varit gott, men det är ett tag sedan sist, så det ska bli väldigt spännande att dra igång första ”pannan”.

Anledning till att kaffebryggaren åker ut är att den är så förbannat långsam. Det tar 15-20 minuter att brygga 6 koppar och det är ungefär dubbelt mot vad det borde ta. Problemet är inte att den kalkat igen, för skiten har varit slö enda sedan vi köpte den på NetOnNet för drygt ett år sedan. Problemet är snarare att det är en billig maskin och man får vad man betalar för…

Perkulatorn från MediaMarkt kostar en ansenlig summa pengar, men förhoppningsvis gäller samma tes för den som för den billiga bryggaren från NetOnNet och då lär det vara en riktigt toppenmaskin!

Ingen av oss dricker längre kaffe hemma under vardagarna, så det är endast på helgen som perkulatorn kommer användas och det är också en av anledningarna till att vi nu skaffar en perkulator. Tidigare har det känts för omständligt med en perkulator, men eftersom den nu endast kommer användas på helgen, så är det inget problem.

Nackdelen med perkulatorn är att den är lite omständligare att hantera och kaffet blir så in i helvete varmt och dessa två nackdelar gör att den inte skulle fungera för mig på vardagarna. Jag har varken tiden eller orken för en perkulator en tidig måndagsmorgon. Jag vill ha mitt kaffe snabbt och med en temperatur lagom för att slukas omgående. Perkulatorkaffet måste stå och svalna en stund innan man kan svepa i sig det, eller så får man smutta på det.

Fördelarna med perkulatorn är godare kaffe och inga filter. Tror även den är snabbare än en vanlig bryggare, men det återstår att se.

Läste precis ett smidigt tips för att rengöra perkulatorn på Nathalie Karlssons sida – http://nathssfoto.blogg.se/2011/march/perkulator-tips.html.

Uppdatering, 21 maj

Perkulatorn var slut på MediaMarkt, så vi har inte någon ännu, men idag beställdes en från NetOnNet.
Återkommer med kommentarer om maskinen när den anlänt och testats.

Uppdatering 9 augusti 2013

Lite över två år senare kommer jag på mig själv med att helt glömt bort den här bloggposten och enda anledningen att jag kom ihåg den nu var för att den ploppar upp i statistiken över mest lästa inlägg var och varannan vecka.

Efter lite över två år med perkulatorn kan jag konstatera det jag trodde och visste redan innan vi skaffade den- kaffet blir godare, men det är lite omständligare och det krävs rengöring lite då och då.

Att rengöra perkulatorn är dock lekande lätt, precis som Nathalie skriver, som jag länkar till här ovan – släng bara i en diskmaskinstablett istället för kaffepulver och kör igång perkulatorn med full mängd vatten.

Se till att skölja ur perkulatorn ordentligt efteråt.

Själv har jag precis rengjort vår perkulator med hjälp av denna metod och det fungerar förvånansvärt bra. Den blir nästan som ny och även det lilla vattenröret på utsidan, som man ser mängden vatten i, blir rengjord och det är ju den som är svårast att få ren annars.

Uppdatering 2015-04-23

Den här sidan fortsätter komma högt upp i statistiken över mina mest besökta sidor, så jag tänkte jag skulle uppdatera med senaste nytt, nämligen att perkulatorn lade av för snart ett år sedan och av någon anledning köpte vi en enkel kaffebryggare istället. I skrivande stund minns jag inte varför det blev en kaffebryggare, men kaffet smakar onekligen sämre, och med tanke på att vi just nu håller på att renovera köket, så känns det som ett bra tillfället att köpa en ny perkulator att inviga det nya köket med.

3 kommentarer

 • Cecilia

  Hej.
  Har haft perkulator de senaste fem åren och ville bara komma med ett litet tips.
  Koppla din perkulator till en timer och förbered kaffet kvällen innan. Då har du nybryggt kaffe i perfekt temperatur som ropar godmorgon åt dig när det är dags att vakna.
  /C

 • Stefan Månsson

  Jag har inte testat en perkolatorbryggare det vill jag först säga. Däremot har jag testat en del vanliga kaffebryggare och vill speciellt rekommendera
  Melitta Aroma Excellent. Det är den vanliga klassiska modellen vilket kan kännas lite retro. Men den gör supergott kaffe och med exakt rätt temperatur. (Jo jag har mätt med digital termometer och den brygger vid 96 grader och har varmhållning i kannan på ca 85-87 grader.
  Bryggtiden beror så klart på antalet koppar, men 3-4 minuter för 10-12 koppar är både snabbt och tillräckligt för att kaffet skall utveckla sina aromer.
  Priset är c:a 600:- med glaskanna. Den finns även i rostfritt utförande med samma specifikationer och kostar då runt 800:-. Specialanpassad termoskanna kostar ca 300:-. Jämfört med billigare modeller och märken är denna helt enastående.

 • Rolig läsning faktiskt. Jag själv skulle aldrig dricka något annat kaffe än nespresso. Då slipper man garvsyran!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.