Mobilpratande bilister

Dålig uppmärksamhet ökar riskerna

Dålig uppmärksamhet ökar riskerna

Läste ledaren på Expressen där skribenten menar att det är korkat med ett mobilförbud, eller rättare sagt, med förbud mot mobilsamtal utan handsfree.

Skribenten hänvisar till att svenska trafik- och säkerhetsinstitutet gjort en undersökning som visar att det inte är själva handhavandet med mobilen som ställer till det i trafiken utan samtalets innehåll.

Ett ”allvarligt” samtal kräver mer koncentration från föraren än ett lättsamt samtal om väder och vind, men givetvis ökar riskerna om föraren dessutom har en hand mindre att köra med. Det säger ju sunt förnuft och det är bara att titta på bilisterna runt omkring dig. Var och varannan pratar i mobil (utan handsfree) eller SMS:ar och det märks ganska tydligt vid filbyten, rondeller, korsningar och annat som innebär att man ska använda blinkers och hålla koll på trafiken runt omkring. Blinkers används sällan av någon och än mindre av nötterna som har handen upptagen med mobilen.

I rondeller blinkar mobilpratande amatörer i princip aldrig utan dånar igenom i full fart. Med lite tur, så tittar dom i alla fall åt vänster innan dom brakar in i rondellen, men långt ifrån alltid.

Från lastbilen ser man ganska tydligt ner i personbilarna och det är inte direkt ovanligt att jag ser personbilar som får panikbromsa i köerna för att dom sitter och SMS:ar och plötsligt upptäcker att kön stannat igen.

Att folk inte kan köra bil i allmänhet har jag insett sedan länge, men mobilpratande förare är ett par snäpp värre eftersom det inte bara är hjärnan som begränsar deras körning utan även ett handikapp – en hand mindre.

Varför skulle det vara fel med krav på handsfree? Vi har ju lagkrav på säkerhetsbälte, hastighetsgränser, lagar om vinterdäck etc. Enligt Expressens ledarskribent, så borde alla vuxna (bilförare) kunna ta eget ansvar och syftar då på mobilpratandet och SMS:andet, men gäller inte samma vuxna ansvar för allt annat också? Visst borde en vuxen person vara kapabel att anpassa hastigheten efter rådande väg- och trafikförhållanden, att använda vinterdäck när det är isgata och använda bilbälte? Vad säger ledarskribenten om dessa lagar? Korkade och totalt onödiga?

Nej, istället är det korkat att förbjuda folk att sitta och göra precis allt annat än att köra bil och han drar paralleller till skrikande barn i bilen – att ett lagförbud mot skrikande barn skulle vara lika korkat som förbud mot mobilprat utan handsfree.

Ex, DN, SvD

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.