Ökad rasism och kontroll

Jag vet inte vad gårdagens bombman i Stockholm ville åstadkomma, förutom att döda och skada oskyldiga, men en sak vet jag och det är att handlingen garanterat kommer leda till ökad främlingsfientlighet, speciellt mot muslimer.

Oavsett vad Islam egentligen står för, så utfördes detta dåd i Islams namn och det räcker för att ge religionen ett sämre betyg än den kanske är värd och konstigt vore väl annars.

Jag har inget emot Islam eller någon annan religion, men jag blir mer och mer skeptisk för var gång liknande handlingar sker, i religionens namn. Denna gång skedde dådet dessutom i vårt land, i vår närhet, vilket gör det hela mer verkligt. Hittills har vi i Sverige varit förskonade och endast sett bilder på TV från attacker i länder långt i från oss, långt i från vår egna verklighet. Att detta nu sker i Sverige, gör det hela mer verkligt.

Det har ifrågasatts hur en man kan röra sig fritt i Stockholms centrum med bomber på kroppen och jag förstår inte varför man ifrågasätter detta. Sverige är ett öppet och fritt samhälle med minimal kontroll, så det vore väl snarare konstigt om mannen hade blivit stoppad. Frågan är snarare – varför skulle han blivit stoppad? För att han hade skägg och såg ut som en muslim? I så fall lär polisen få fullt upp i framtiden med att stoppa skäggiga män…

Sverige är som sagt ett öppet och fritt samhälle och det är inget jag vill ändra på, men när sådana här saker händer börjar vissa ifrågasätta det fria samhället och det gynnar förespråkarna av ett mer kontrollerat samhället.

Men hur mycket kontroll skulle det inte krävas för att hindra att dylika attacker sker? Ska vi införa kontrollstationer vid tunnelbanestationerna, vid infarterna till städerna, kontroller på bussar, vid köpcentrum och andra allmänna platser?

Det finns inget land i världen med tillräckligt mycket kontroller för att förhindra självmordsbombare, så varför ska vi inskränka vår frihet i Sverige? Det kommer ändå inte hindra en självmordsbombare.

Efter 11 september infördes hårdare kontroller vid varenda flygplats världen över, även i Sverige. På Arlanda skärptes kontrollerna ganska rejält och det är fortfarande kontroller både här och där, men av egen erfarenhet vet jag att dessa kontroller är ganska patetiska.

Som lastbilschaufför har jag varit på Arlanda och lossat vid ett antal tillfällen och det är bara kontroller på vissa ställen. På ett av dessa ställen stoppas varenda fordon och väktare går runt och kikar under motorhuvarna på personbilarna, visiterar föraren och vad gäller lastbilarna, så vill de även titta i skåpet. Men vad det är de letar efter har jag ingen aning om. Det rör sig heller inte om någon noggrann kontroll utan det räcker att man öppnar bakdörrarna på lastbilen, så väktaren ser in i skåpet och sedan är det klart.

Vid ett tillfälle hade jag en pall med en trälåda längst bak på bilen. På trälådan stod det med tydligt text: ”Explosivt”. Det första jag talade om för väktaren när jag blev stoppad var att jag hade explosivt gods på lastbilen. Väktaren fnyste åt detta ”skämt” och trodde att jag skämtade, men när jag öppnade bakdörrarna kunde han direkt se att jag inte skämtade, men spelade det någon roll att jag uppenbarligen hade ”bomber” med mig in på Arlanda? Nej, inte ett dugg. Det var bara att slå igen dörrarna och åka in på området… Så, vad är det dessa väktare letar efter? Usama Bin Ladin i egen hög person, stående inne i skåpet med ett kärnvapen i famnen?

Nej, ökade kontroller kommer knappast leda till minskade terrorattacker, men visst kan det försvåra det hela, men inte mer. Kan man rulla in på Arlanda med precis vad som helst, så är det nog ganska fritt fram överallt.

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, DN8, DN9

4 kommentarer

 • Mehiel

  Om svenskarna blir dör i dessa heliga attacker utav muslimska hjältar så får de fan skylla sig själva.

 • @Mehiel

  Dock dödade denne muslimska hjälte bara en enda terrorist. Nästa hjälte kanske lyckas få med sig ännu fler terrorister i graven och sålunda blir en ännu större muslimsk hjälte 🙂

 • Anonym

  @Mehiel

  Varför ska man straffa svenska barnfamiljer som är ute i konsumtionshysterin och totalt bortkopplade från det politiska sammanhanget?
  Vi är många som tycker det är onödigt både med provocerande teckningar och svenska soldater ute i krig.
  Vad är hjälteinsatsen i denna gärning och varför ska ovetande julhandlare lida?

  Skilj på folk och fä och alliera dig med kärleksbudskapet som många muslimer världen över följer!

 • Pingback: Vad är rasism? | Bokrecensioner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.