Riskera jobbet med Facebook

Alkohol och bilkörning hör inte ihop

Alkohol och bilkörning hör inte ihop

Jag är inte den flitigaste uppdateraren på Facebook och det beror till största delen på att jag inte har så mycket att uppdatera om, men det handlar även om att jag inte vill att alla ska läsa allt jag tänker och tycker. Jag har, som många andra, inte bara vänner och bekanta som ”vänner” utan även kollegor och chefer i min vänlista.

En av mina närmsta vänner, som även är min kollega, skrev igår på Facebook att han fått hem en alkomätare som han köpt via Tradera. Han är, precis som jag, lastbilschaufför och är fullt medveten om att alkohol och bilkörning inte hör ihop och han har alltid sagt att han inte vill köra om han druckit dagen innan.

Nu sitter han och skriver om sin alkomätare på Facebook, som alla vänner, bekanta, kollegor och chefer kan läsa.

Jag, som är nära vän till honom, vet att han inte skulle få för sig att köra på fyllan – oavsett vad alkomätaren säger. Han köpte mätaren mer som en kul grej och för att se om prylen ens skulle komma hem – den är skickad från Kina.

Följande har skrivits på hans vägg på Facebook.

Kollega: Fick idag hem min alkomätare som jag vann via tradera. Skickad från Kina. Verkar fungera rätt bra 🙂
Kollega: Har precis testat och smutta på en whiskey och direkt efter att ha svalt den så gjorde jag testet och fick 0,02‰ i Sverige ska du ha 0,2‰ för att inte få köra bil…
Jag: Lite Alkis-varning kanske;)
Kollegans vän: Jag har också provat min, den verkar inte fungera. Den har visat mellan 0,2-2.1 i ett år nu
KolleganKollegans-vän min kommer nog att visa de resultaten ganska ofta tror jag 😉
Jag: Hur går det ihop med jobbet som lastbilschaufför?!

Jag förstår exakt vad han menar – att alkomätaren kommer visa höga värden vissa helger, men hur kommer kollegor och chefer att tolka det?

Flera chefer och kollegor vet att hans lastbil inte har alkolås och nu har han köpt en alkomätare privat… Finns det anledning till oro?

Det finns folk som fått sparken efter att ha skrivit olämpliga saker på Facebook och det är nog inte så konstigt eftersom många inte tänker innan de skriver.

SvD, DN, GP

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.