iPhone patent från 1996

HTC förlorar mot iPhone

HTC förlorar mot iPhone

Möjligheten att ringa ett nummer, som skickats i ett SMS, kan komma att försvinna i framtida telefoner eftersom Apple lyckats ta patent på denna funktion – redan 1996! Det handlar om ett mjukvarupatent och funktionen som Apple har patent på liknar http://www.dn.se/ekonomi/apple-vann-patentstrid-mot-htc – adressen här intill omvandlas till en länk som du som användare kan klicka på. I telefonen är det nummer i texten som telefonen kan omvandla från ”text” till ett telefonnummer, så att du själv slipper knappa in numret.

Jag har inte läst på exakt vad Apple patenterat, men jag tycker det är märkligt att man kan ta patent på dylika funktioner.

Sen förvånar det mig inte att Apple vinner mot HTC i den amerikanska internationella handelskommissionen, ITC. USA har som mål att vara teknikledande och är beredda att gå ganska långt för att skydda sina egna företag. Apple är, som bekant, amerikanskt och HTC är taiwanesiskt.

Såg nyligen ett program om Håkan Lans som uppfann ett system för färggrafik till datorer och även ett GPS-navigeringssystem. Vem som äger patentet till dessa har det tvistats om i åratal och det är givetvis USA som med alla möjliga medel försöker knipa patentet.

Apple har även patent på att ”scrolla rakt”. I smarta telefoner innebär det att om du börjar scrolla rakt ner, men sedan råkar dra fingret åt sidan, så fortsätter telefonen att scrolla rakt ner. Detsamma gäller om du börjar scrolla åt sidan – telefonen fortsätter att scrolla åt sidan, trots att du råkar dra fingret neråt.

Detta är en trevlig funktion som jag saknar i min HTC Desire Z och jag hade hoppats på att det skulle fixas i någon kommande uppdatering, men eftersom Apple lyckats ta patent även på detta, så lär det inte komma någon.

Som Magnus skrev i en kommentar i DN:

Man kanske skulle ta patent på att ha patent…så måste alla som söker patent betala en licensavgift till mig. Fan var rik jag kommer bli…

DN, SvD, DN1, DN2, DN3

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.