Smartphone med Android

HTC Desire Z

HTC Desire Z

Ja, då ha även jag sällat mig till flocken av smartphoneanvändare och jag kan ärligt erkänna att jag imponerad, både av hur smidigt saker och ting fungerar, men framför allt av hur roligt det är.

Givetvis är en stor del av det roliga lite av nyhetens behag, men faktum är att det är trevligt att ha tillgång till nätet hela tiden, överallt.

Så, vad blev det för telefon? En HTC Desire Z, ett märke som jag knappt hört talas om tidigare, men efter några timmars läsande på nätet och mycket funderande, så bestämde jag mig för denna modell.

Att jag tillslut slog till beror till stor del på att jag ligger ute i lastbilen två dagar i veckan och då är det förstås trevligt att ha tillgång till nätet. En bärbar dator fungerar förstås bättre för detta, men då blir det mer att släpa fram och tillbaka, med sladdar och annat skit som hör till.

Med en smartphone slår jag tre flugor på en pall, som vi säger i branschen – telefon, dator och GPS. Vad mer kan en trucker begära?

För att kunna surfa på nätet gäller det dock att skaffa ett abonnemang för ändamålet och eftersom jag redan har abonnemang hos Tele2, så valde jag till deras surfpaket medium, som kostar 69 kr/mån och låter mig ladda ner 1 Gb/månad innan hastigheten stryps. Får se hur långt det räcker… I genomsnitt har jag laddat ner c:a 30 Mb/dag sedan i lördags och fortsätter jag i den takten, så kommer jag upp i nästan 1 Gb/månad.

För att hålla nere på datavolymerna försöker jag surfa på mobilanpassade sidor när sådana finns.

Jag har även lagt till en plugin för WordPress, så surfar du in på min blogg med en smartphone, så ska du komma till en mobilanpassad sida och enligt statistiken, så är det några mobilsurfande besökare varje dag.

När jag är hemma, så surfar jag trådlöst på vårt egna bredband.

En stor grej med alla smartphones, vare sig det är iPhone eller Android, är applikationer, eller appar som det tydligen kallas. Jag har än så länge inte laddat ner speciellt många appar, men några har jag laddat ner.

  • Trafikinfo.nu – är en app som rapporterar om olyckor och liknande längs vägarna och hämtar data från Trafikverket.
  • Bankdroid – en app för att sköta bankaffärer och med en Widget som visar hur mycket pengar man har på sina konton och dessutom meddelar när något skett på ett konto (som när frun shoppat loss 🙂
  • Bokus – en app från bokhandeln Bokus. Har redan beställt en bok via appen och det fungerade hur smidigt som helst.
  • TV.nu – håller koll på pågående TV-program och närmast följande program.
  • Facebook för Android – ett måste nu när man blivit modern och sålunda håller sig uppdaterad via Facebook.
  • GO SMS – en SMS app som ska vara bättre än den medföljande…
  • NetCounter – håller reda på hur mycket data du laddat ner, både via Wi-Fi och via det mobila nätet. Inte 100% exakt, men tillräckligt för att man ska ha koll på läget och synnerligen viktig ifall man inte har ett surfpaket kopplat till sitt abonnemang.
  • IDG.se – en app för att göra det smidigare att läsa IDG’s hemsida och den fungerar riktigt bra.

Har ytterligare några appar installerade, men som jag inte använt speciellt mycket och som förmodligen kommer att avinstalleras.

Eftersom jag är helt ny på det här med smartphones och Android, så tar jag tacksamt emot tips om appar som du inte tror jag kan leva utan.

Samtliga appar ovan är gratis, vilket är förvånande med tanke på att vissa av dem är riktigt, riktigt bra och jag hade inte tvekat att betala några kronor för dem. Att de är gratis beror kanske på att betalappar inte varit tillgängliga i Sverige förrän för ett par månader sedan, så det lär väl bli ändring på den fronten inom kort och jag har som sagt inget emot att betala några kronor för appar som jag tycker är bra och använder ofta. Så länge det handlar om 10, 20 eller 30 kronor, så är det ju inget att tala om, men att betala över 100 riksdaler för en app som jag inte använder speciellt mycket, skulle jag nog inte göra.

Med tanke på hur lite apparna verkar kosta i regel, så lär det krävas försäljning på internationell nivå för att få ihop några pengar och enligt vad jag läst, så är det inte många som tjänar några större summor. Det är förstås inte konstigt med tanke på hur många appar det finns ute för iPhone och Android och det krävs nog rejäl marknadsföring för att nå ut med sin app.

SvD, SvD2, SvD3, SvD4, Expressen, Ex2, Aftonbladet

2 kommentarer

  • Intressant läsning! Det är kul det du skriver om att du knappt hört talas om HTC tidigare, det verkar vara vad många tycker – HTC har ju kommit nästan från ingenstans och blivit en av de mest populära tillverkarna av smartphones!

  • I don’t understand!Why everybody is so excited about Iphone? Why it is better that a Sony for example?. Those mobile are ,more cheapper and they have a lot of extra things. On the I-Phone is just shinky. Guys don’t buy it just because they are a trend ask yourself if is useful and is the right price. But today is all about marketing!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.