Bättre länkar tack vare Google AuthorRank

I och med Google+ och Google Authorship, så har Google tagit ytterligare ett steg för att bättre mäta betydelsen och värdet av en sida och därmed även dess eventuella utlänkar.

Det pratas en hel del på nätet om Google Author Rank och dess betydelse. Ingen vet idag om Google Author Rank ens existerar, men mycket tyder på det och personligen skulle jag bli väldigt förvånad om det inte gjorde det.

När man pratar om Google Author Rank, så pratar man om enskilda Google Plus-profilers auktoritet eller status. Hur denna eventuella Author Rank mäts är det förstås ingen som vet, men personligen tror jag följande parametrar har stor betydelse för den enskilde profilens Author Rank. Listan är inte sorterad i någon specifik ordning.

  • Antal följare på Google+
  • Antal inlägg på Google+
  • Antal +1:or på inlägg
  • Antal +1:or på kommentarer
  • Antal sidor som profilen bidrar till (Google Authorship)
  • Antal +1:or på sidor/inlägg som profilen står bakom via Google Authorship
  • Antal länkar till profilen
  • Antal hänvisningar på Google+ till profilen
  • Antal Sidor på Google+
  • Antal följare på profilens Sidor på Google+

Idag är det relativt lätt att fuska sig till en massa inlänkar via exempelvis länkkataloger och artikelkataloger, men det är betydligt svårare att fuska sig till en hög Author Rank.

Att ha en sida verifierad via Google Authorship innebär redan idag fördelar jämfört med att inte ha det och jag är säker på att detta kommer få ännu större betydelse i framtiden.

Genom att låta Google få reda på vem som äger en viss sida, så kan de lättare skapa sig en bild av ägarförhållandet av olika sidor och det blir därmed svårare att fuska.

Idag är ett vanligt sätt för att skaffa sig inlänkar att sätta upp olika satellitsidor som länkar kors och tvärs till varandra, men där den röda tråden är att samtliga länkar till huvudsidan. I och med Google Authorship, så borde detta bli mindre intressant eftersom varje satellitsida bör vara verifierad med Authorship och därmed knuten till en profil med en viss Author Rank.

Är en satellitsida inte verifierad med Authorship, så borde dess utlänkar tappa kraft och skulle den vara verifierad av samma ägare som huvudsidan, så vet Google detta och kan ta med det i beräkningen.

Väljer man att skapa en fejkprofil på Google+ för att verifiera satellitsidan, så måste man även bygga Author Rank för profilen och det kräver ganska mycket jobb.

Sen tror jag det kommer krävas en ganska hög Author Rank för att påverka exempelvis utlänkar från en profils hemsida och detta i syfte att eliminera, eller åtminstone minska, antalet fejkprofiler.

Ger inte en profil med Author Rank 0 någon effekt alls, så finns det heller inget syfte med att skapa en massa fejkprofiler och förhoppningsvis är detta hämmande nog.

Att höja sin Author Rank tror jag blir mycket svårare än att höja en sidas PageRank eftersom det förstnämnda kräver personligt engagemang medan det sistnämnda i princip kan automatiseras.

Nackdelen med ett sådant här scenario är förstås att det blir svårare att sticka ut från mängden, men så är det ju även i verkliga livet, men fördelen är att kvalité blir lättare att värdera och det innebär bara fördelar för oss konsumenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.