Urbota inskränkthet placerar fortfarande Miljöpartiet i topp hos Google

Länkbomben fungerar fortfarande

Urbota inskränkthet placerade miljöpartiet på Googles förstasida för drygt två veckor sedan och de toppar fortfarande listan för denna sökfras, vilket får mig att börja fundera på om länkbombning kanske även fungerar på lite längre sikt.

Jag var ganska säker på att Google-bomber fortfarande fungerar, åtminstone kortsiktigt och jag är nog fortfarande inne på den linjen, men när det gäller just ”kortsiktigt”, så hade jag nog tänkt mig ett tidsperspektiv på omkring en vecka eller två och det har nu gått två veckor.

Anledningen till varför jag trodde att Google-bomben skulle neutraliseras efter ett par veckor är att Google själva sagt att metoden inte längre fungerar och då förmodar jag att de har en funktion som hittar och neutraliserar sådana, men uppenbarligen har inte denna funktion körts, eller så har den inte ansett att försöket med länkbombning av Miljöpartiets hemsida är att anse som länkbombning.

Att funktionen inte triggats för Miljöpartiets hemsida tror jag beror på att det är alldeles för få som länkbombat sidan, men framför allt på att det är alldeles för få som sökt på ”urbota inskränkthet”.

Så länge ”ingen” söker på den länkbombade sökfrasen, så finns det ju ingen anledning att neutralisera den. Det är ju först när den länkbombade sökfrasen påverkar besökaren på ett negativt sätt som det blir ett problem.

Skulle man länkbombat Miljöpartiets hemsida med exempelvis sökfrasen ”partier som vill sänka bensinskatten”, så hade Miljöpartiets förstaplats möjligen varit att anse som felaktig, men jag har svårt att tänka mig hur en funktion skulle vara utformad för att räkna ut detta.

Jag tror Googles funktion för att hitta och neutralisera länkbomber är baserat främst på antalet länkar med den exakta sökfrasen, huruvida målsidan innehåller den exakta sökfrasen eller delar av den och hur mycket mer trafik sökfrasen genererar för målsidan.

I fallet med ”urbota inskränkthet” och Miljöpartiet, så är nog det enda kriteriet i Googles funktion som uppfylls, avsaknaden av sökfrasen på målsidan. Antalet länkar är för få och antalet sökresulterade besökare till Miljöpartiets hemsida ännu färre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.