Avsaknad grafik ökar prestandan i Windows 8 Metro

Program/appar skrivna för Metro körs i fullskärmsläge

Program/appar skrivna för Metro körs i fullskärmsläge

Microsoft har skrivit på en blogg att man lyckats snabba upp grafiken i Windows 8 och min första tanke var – hur svårt kan det ha varit, med tanke på att den mesta grafiken har försvunnit i och med det nya Metro-gränssnittet som ser, rent ut sagt, förjävligt ut.

Nu är ju inte detta hela sanningen, men det var min första tanke.

Jag erkänner att jag är ganska pessimistisk till Windows 8, eller rättare sagt, till det nya gränssnittet Metro. Det ser nog ganska bra ut på små skärmar som på mobiler och plattor, men på större skärmar som vi har till stationära och även bärbara datorer, så ser det hemskt ut och påminner mer om Windows 3 än ett gränssnitt från 2012.

Windows 8 blir nog den andra versionen av Windows som jag hoppar över. Jag har använt Windows 95, Windows 98, Windows NT4, Windows 2000, Windows XP och sitter nu med Windows 7. Windows 98 SE, Windows ME och Windows Vista hoppade jag över.

Jag testade aldrig Windows ME eller Windows 98 SE, men Windows Vista installerade jag och testade under ett par dagar för att sedan återgå till Windows XP, som jag kört sedan RC 2:an.

Vista kändes inte bra och det visades sig även bli lite av en flopp och Windows 8 känns ännu värre och jag hoppas faktiskt att det ska floppa rejält, så jag inte tvingas gå över till det någon gång i framtiden.

Windows 7 - en riktig skrivbordsmiljö

Windows 7 – en riktig skrivbordsmiljö

Jag tillhör inte kategorin som går igång på alla nya skrivbordseffekter som tillkommit med varje ny version av Windows och jag har även stängt av ett flertal av dessa, men i övrigt så tycker jag om gränssnittet i Windows 7. Jag tyckte Windows XP såg bra ut, men efter att ha suttit med Windows 7 under ett par dagar, så kändes Windows XP gammalt.

Windows 8 Metro såg bara värre ut för varje dag jag använde det och efter en vecka var jag tillbaka i Windows 7.

Det har skrivits mycket om avsaknaden av Startmenyn i Windows 8, men det är faktiskt inte något som jag direkt saknar. Jag använder den väldigt sällan i Windows 7 utan har mina återkommande program i Verktygsfältet (heter det så på svenska?) längs ner på skärmen, där även alla andra aktiva program finns.

Att hoppa mellan programmen i tidigare versioner av Windows har alltid varit enkelt. Antingen via Alt + Tab eller genom att klicka på ”knappen” för respektive program nere i Verktygsfältet. Jag klickar mest och använder sällan Alt + Tab, men det var tydligen det enklaste sättet i Metro och har man då ett antal program igång, så kan det bli ett väldans knackande på tangentbordet.

Det finns andra sätt att hoppa mellan programmen i Metro, men inget var bättre än de traditionella.

Flera fönster samtidigt på skrivbordet i Windows 7 och tidigare

Flera fönster samtidigt på skrivbordet i Windows 7 och tidigare

I Windows 7 och tidigare kan man ha flera fönster upp samtidigt på skrivbordet, men det är inte möjligt i Metro där en app tar upp hela fönstret, oavsett hur mycket eller lite information fönstret innehåller.

Med Windows 7 kom även en efterlängtad funktion som gör att man lätt kan dra upp två fönster på varsin halva av skärmen bara genom att dra ett fönster till vänster sida och ett annat till höger sida. Denna funktion fanns inte i tidigare versioner av Windows, men har funnits i bland annat Linux.

Jag förstår inte varför Microsoft inte fortsätter att satsa på en ren skrivbordsmiljö för datorer och en annan för telefoner och pekskärmar. Programmen kan ju ändå dela data mellan sig, vilket är en av anledningarna till varför man valt att slänga med Metro – man ska kunna använda samma program både på datorn och i telefonen. Men, hade det inte varit bättre att ha olika program/gränssnitt för respektive plattform, precis som många hemsidor som har mobilanpassade versioner av sina sidor?

Om du sitter med en normalstor datorskärm och surfar runt på nätet; väljer du då mobilanpassade sidor med begränsad layout/funktionalitet eller väljer du den ”normala” sidan?

Efter att ha läst Steve Jobs biografi – som faktiskt var väldigt intressant och läsvärd – så skulle jag verkligen velat höra vad han skulle ha att säga om Microsofts senaste påfund med Windows 8 och Metro.

Fortun IT kan du läsa en lite mer optimistisk version om Windows 8 och Metro.

Som vanligt, så har även Tommy k Johansson skrivit om Windows 8.

IDG, DN, DN1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.