Chattande trojan på Facebook

Ännu ett litet virus, eller rättare sagt, en liten trojan härjar på Facebook.

Trojanen, Win32/Delf.QCZ, sprider sig som de flesta andra genom att försöka lura användaren att följa en länk och därefter ladda ner och installera ett program.

Det som är unikt för Win32/Delf.QCZ är att den uppträder som en av dina vänner på Facebook och vill chatta med dig. ”Vännen” kan inleda med exempelvis, ”Hi, how are you?”, och när du svarar (spelar ingen roll vad du svarar), så fortsätter vännen med att fråga om du vill se något roligt. När du svarar, skriver vännen att det är ett videoklipp på dig och efter nästa svar från din sida, så skickar hon länken.

På sidan finns även ”kommentarer” från några av dina vänner på Facebook vilket också förstärker trovärdigheten.

För att kunna se klippet måste du uppdatera Adobe Flash och det här du definitivt ska dra i handbromsen eftersom filen, som påstås vara en uppdatering av Adobe Flash, i själva verket är själva trojanen. Att ladda ner den är inte farligt i sig, men kör du igång den, så är du rökt. Har du ett uppdaterat antivirusprogram, så är du troligtvis skyddad, men det är ju dumt att chansa.

Alltihop bygger dock på att du har den här ”vännen” i din lista över vänner. Du måste alltså ha godkänt henne från början. Dessutom pratar hon engelska, vilket torde vara suspekt för de flesta av oss.

Risken för att den här trojanen får någon större spridning i Sverige och andra icke engelsktalande länder torde därför vara ganska liten, men den har spridit sig ganska rejält i Ryssland och Asien.

IDG, ESET

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.