Falsk datorsupport från Microsoft

Bedrägeriförsöken fortsätter

Bedrägeriförsöken fortsätter

Det verkar som att de engelsktalande personerna med indisk brytning fortsätter med sina bedrägeriförsök som går ut på att de ringer till din fasta telefon och utger sig för att vara från Microsoft eller något företag som jobbar åt Microsoft.

De talar alltid engelska och i regel med indisk brytning och det är både män och kvinnor som ringer.

Här hemma har vi fått samtal nästan en gång i månaden de senaste 12 månaderna och i förra veckan när jag svarade, så var det första mannen frågade: ”Hello, is this Salminen?”

Mannen talade engelska med indisk brytning men eftersom jag precis klivit innanför dörren efter en lång dag på jobbet, så var jag inte på humör för att lyssna och driva med honom, så jag suckade bara ljudligt och lade på luren.

Det jag dock reflekterade över var att han frågat om det var ”Salminen” han pratade med, alltså mitt efternamn. Det har de aldrig brytt sig om tidigare och anledningen till att de gör det nu är för att öka trovärdigheten. Det låter trovärdigare om de ”vet” vem du är, men det vet de förstås inte utan det handlar bara om att de lagt ner tid på att koppla ditt telefonnummer till ett namn.

Det bedrägeriet går ut på att är att försöka lura dig till att ladda ner och betala för ett antivirusprogram som ska ta bort ett virus som de påstår har infekterat din dator. Han eller hon kommer även försöka få dig att installera ett fjärrstyrningsprogram, så att han eller hon kan fjärrstyra din dator. Låter du dem göra det, så är risken stor att de installerar trojaner, scareware, ransomware och annat otyg på din dator.

Ringer det en engelsktalande person med indisk brytning som påstår sig ringa från Microsoft eller något företag som påstår sig jobba för Microsoft – lägg på direkt!

2 kommentarer

  • De ringde hit igen i morse och då drev jag faktiskt lite med dem……lämnade över luren till barnen med jämna mellanrum för att sedan fråga om de kunde vänta lite o.s.v….efter 10 minuter frågade jag om han kunde va kvar i luren tills jag ätit frukost klart…då la han på.

  • Haha, ja det är ju inte mer än rätt att försöka driva med dem 🙂

    Själv satt jag vid min bärbara dator för ett par månader sedan när de ringde och det tog nog närmare 10 minuter av deras tid innan de insåg att jag satt med Linux istället för Windows 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.