Första intrycket av Windows 8 Release Preview

Det nya gränssnittet Metro i Windows 8

Det nya gränssnittet Metro i Windows 8

Har precis installerat Windows 8 Release Preview och försöker nu sätta mig in i hur det nya Metro-gränssnittet fungerar.

Bland de första problemen jag stötte på var hur tar man en skärmdump i Windows 8? I tidigare versioner av Windows har man bara tryckt på Print Screen tangenten, eller Alt + Print Screen om man enbart vill ta en skärmdump av det aktiva fönstret.

Så fungerar det inte i Windows 8 och jag var tvungen att Googla fram svaret.

För att ta en normal skärmdump, eller screenshot som det heter på engelska, så är det Windowstangenten + Print Screen som gäller.

Skärmdumpen sparas i katalogen ”BilderSkärmbilder”.

Första intrycket är inte positivt, det kan jag erkänna med en gång och det trots att jag inte hade några högre förväntningar på det. Att det är anpassat för telefoner i första hand är ganska uppenbart med tanke på alla stora tydliga knappar. Sen är det mycket scrollande i sidled, vilket också är lättare på mobiler än på datorer.

Huruvida det är snyggt eller ej är förstås en smaksak, men min smak är det absolut inte.

Att ”allt” körs i helskärm är lite störande eftersom det inte ser speciellt snyggt ut på en större skärm. På en telefon är det förstås inga problem eftersom skärmen är minimal, jämfört med en normalstor datorskärm, men på datorn ser det som sagt inte speciellt bra ut.

Jag använder Google Chrome i Windows 8 och det körs inte i Metro utan i ett Windows 7-liknande gränssnitt, alltså i en ”normal” skrivbordsmiljö och då känner man sig genast mer hemma.

Program/appar skrivna för Metro körs i fullskärmsläge

Program/appar skrivna för Metro körs i fullskärmsläge

Programmen som skrivs för Metro ser inte alls lika bra ut som vanliga Windows-program och detta beror givetvis på att hela gränssnittet är rejält nerskalat för att fungera bättre på mobiler och surfplattor med begränsad prestanda både vad gäller processorkraft och batterikapacitet.

Jag tror Metro kan fungera bra på mobiler, men det känns inte helt rätt för datorer utrustade med rejäl skärm, mus och tangentbord.

Jag är inte för det nya gränssnittet Metro, varken på datorn eller i mobilen. Jag föredrar den vanliga skrivbordsmiljön på datorn och i telefonen föredrar jag gränssnitt som Androids och iPhones och jag tror personligen att Apple kommer få nya användare när Microsoft slutar supporta Windows 7 och tidigare versioner, såvida de inte släpper Metro som gränssnitt på datorsidan.

Själv är jag väl inte så sugen på att gå över till Apple, så för min del blir det väl Linux istället.

En kommentar

  • linux_centos

    Eftersom jag tidigare varit ett stort fan av Windows, så kunde jag inte låta bli att testa Win 8 Metro på en gammal burk, men konstaterade snabbt att Microsoft åter gjort en störtdykning. Fortsätter med Linux och skulle precis som du hellre köpa en Mac än Win Metro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.