Inte så lätt med Linux

Försöker installera Glib-2.32.1 under Linux Mint 12 KDE

Försöker installera Glib-2.32.1 under Linux Mint 12 KDE

Jag försöker mer och mer att gå över helt och hållet till Linu, men ett av hindren har varit att jag inte haft någon utvecklingsmiljö att programmera i. Inte för att jag programmerar speciellt ofta längre, men jag skulle helt klart vilja komma igång med det igen och då helst i Linux.

Igår satt jag nästan hela dagen och försökte installera GTK+ som är, om jag förstått saken rätt, ett bibliotek för att skapa GUI (grafiska gränssnitt), men det gick inte alls. Problemet grundar sig i att GTK+ kräver ett antal andra bibliotek och de flesta av dessa bibliotek kräver ett bibliotek som heter Glib-2. Närmare bestämt, så krävs glib-2.31.0 eller senare.

Har installerat senaste versionen 2.32.1 och en funktion som undersöker detta (pkg-config) säger att jag har 2.32.1 installerat, men hittar 2.30.0!

Det går uppenbarligen att ha flera olika versioner installerade samtidigt (på olika platser), men jag kan inte begripa hur jag ska tala om för systemet vilken version som ska användas.

Satt med den bärbara datorn igår, då den får agera testdator, men nu sitter jag vid den stationära datorn och försöker mig på samma sak.

Nu har jag försökt installera de olika biblioteken på min stationära dator, men precis som med den bärbara datorn, så lyckas jag inte installera glib-2.32.1 på korrekt sett och nu ger jag upp för tillfället.

Uppdatering, en timme senare

Nu har jag tillslut lyckats installera glib-2.32.1 och detta tack vare http://www.linuxfromscratch.org/blfs/view/cvs/general/glib2.html. När GLib väl var installerat, så trodde jag alla problem var lösta, men givetvis stötte jag på patrull vid installation av det första paketet. Det biblioteket krävde TIFF- och JPEG-bibliotek, så dessa laddade jag ner och installerade och därefter gick faktiskt resten som på räls.

Nu återstår bara att installera ett IDE (utvecklingsgränssnitt) och konfigurera det. Misstänker att det inte kommer gå smärtfritt…

Uppdatering efter att jag gett upp (några veckor senare)

Jag kommer inte ihåg var det sket sig, men någonstans var det och jag gav tillslut upp. Gav inte bara upp med att få till en utvecklingsmiljö i Linux, utan med Linux självt. Sitter sålunda med Windows 7 igen och trots suget av att ge Linux ytterligare chanser, så försöker jag låta bli. Det tar för mycket tid och Linux må vara gratis, men jag har bättre saker att göra än att ägna timmar åt saker i Linux som tar sekunder i Windows.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.