Patentälskaren Apple i farten igen

För ett tag sedan läste jag att Apple stämt HTC för patentintrång. Då gällde det ett patent på att omvandla ”text” till ”nummer” och idag har de lyckats få en tysk domstol att utfärda säljstopp för Samsungs pekplatta i hela Europa, med undantag för Nederländer där det redan pågår en rättstvist. Apple ska dock försöka få till ett säljstopp även där.

Vet inte vilka patent som är på tapeten den här gången, men jag hoppas det är vettigare än i fallet med HTC.

I fallet med HTC, så har Apple ett mjukvarupatent på en funktion som omvandlar ”text” till siffror.

Om du får ett SMS med ett nummer i meddelandet, så kan telefonen urskilja numret i texten från den övriga texten och omvandla det till ex. ett telefonnummer som du sedan kan använda direkt för att ringa, skicka SMS eller vad det nu kan vara, istället för att själv skriva av eller kopiera ”texten”.

Hur man lyckas få patent på en dylik funktion är för mig obegriplig, men det finns gott om löjeväckande patent och i USA verkar ingenting omöjligt.

DN, DN1, DN2, DN3, SvD, IDG, IDG1, IDG2, IDG3, Ex, DN4

2 kommentarer

 • Bo

  I det här fallet får man väl vända sig till domstolen i Tyskland? Alla som älskar EU får nu sina drömmar uppfyllda.
  Tar man bort patensrätten kan man plocka bort domstolarna också?

 • Katoh

  Man ska inte ta bort patenträtten, men man måste ju se till att det blir liiite mer verkshöjd på det man tillåt få patent på.
  Det man tar patent på nu är inte uppfinningar utan lösa skisser utan att ens ha färdigutvecklade produkter eller implementeringar. Ungefär som att ta patent på en att rosta bröd, inte på en specifik brödost utan att öht rosta bröd. Det är helt vansinnigt i dagsläget och antingen är de som släpper genom patenten mutade eller teknsikt inkompetenta i nivå med min lkära mor.

  Banbrytande mönsterskyddad design?
  http://www.scribd.com/doc/61944044/Community-Design-000181607-0001

  Webcast om patent-troll
  http://www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/441/when-patents-attack

  Apple har börjat likna patent-troll och pga detta kommer jag från och med nu aldrig röra en apple-produkt. Köper de upp patentet på tändstickor kommer jag väl få göra upp eld med pinnar osv, men det är värt besväret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.