Ta skärmdumpar i Windows 8

Verkar vara många som undrar hur man tar en skärmdump (screenshot) i Windows 8 och eftersom jag själv precis installerat Windows 8 på min bärbara dator, efter att ha kört Linux Mint i några månader, så var jag själv tvungen att Googla efter lösningen.

Skärmklippverktyget i Windows 8

Skärmklippverktyget i Windows 8

Att ta en skärmdump i Windows 8 görs antingen genom tangentbordskombinationen Windowstangenten + PrintScreen eller med hjälp av verktyget ”Skärmklippverktyget”, eller ”Snipping Tool” som det heter på engelska, som har ett par olika funktioner för att ta en skärmdump.

Skärmklippverktyget är ett riktigt bra verktyg som även finns i Windows 7 och det finns egentligen ingen anledning att ladda ner något annat och än mindre, betala för något annat program.

Av de olika skärmdumpsprogrammen/funktionerna jag testat, så har Linux Mints inbyggda skärmdumpningsverktyg varit den bästa, men därefter kommer nog Windows 7/8 Skärmklippverktyg.

Du hittar Skärmklippverktyget genom att söka i Metro

Du hittar Skärmklippverktyget genom att söka i Metro

I Windows 8 hittar du Skärmklippverktyget genom att söka efter just ”Skärmklippverktyg” eller ”Snipping Tool”  i det fula Metro-gränssnittet. För att komma till Metrogränssnittet, tryck på Windowstangenten på ditt tangentbord, 

eller klicka på Windowsikonen.

Uppdatering 2014-10-04

Nu har Microsoft släppt Windows 10 Technical Preview och att ta skärmdumpar i Windows 10 fungerar på exakt samma sätt som i Windows 7 och Windows 8, men till skillnad från Windows 8, så hittar du Skärmklippsverktyget direkt i Startmenyn, som återuppstått i Windows 10.

8 kommentarer

 • arg tjej

  HUR LADDAR MAN NER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Miltons Bitch

  Vad är det du vill ladda ner?

 • gabriella

  hur laddar man ner det?

 • Det följer med i både Windows 7 och Windows 8, så du behöver inte ladda ner det.

  Läs sista raden i inlägget…

 • Majvor

  Sitter vid Windows 8. Har letat men inte hittat skärmklippverktyget. Hade varit bra om du inte bara skriver att det följer med utan även talat om var jag kan hitta verktyget. Tacksam för svar.
  Majvor Bergström, Partille

 • Juri Salminen

  Hej Majvor.

  Som jag skrivit här ovan, så hittar du skärmklippsverktyget genom att söka efter ”skärmklippverktyg” eller ”snipping tool” i Metrogränssnittet.

  Om du befinner dig på det vanliga skrivbordet, tryck på Windowstangenten, så du kommer till Metrogränssnittet, Startskärmen, eller vad det nu kallas, och därefter skriver du ”skärmklippverktyg”, så ska det dyka upp i sökresultatet.

 • Juri Salminen

  Jag ska försöka komma ihåg att uppdatera artikeln under helgen med tydligare instruktioner 🙂

 • hur laddar man ner skrämklippvertyg om ni visar det ?????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.