Windows 8 appar jämfört med klassiska program

Jag har nu kört med Windows 8 Release Preview under ett par månader på min bärbara dator och tänkte att jag skulle skriva lite om vad jag tycker om operativsystemet, eller rättare sagt, om programmen och apparna.

Det finns helt klart både för- och nackdelar med Windows 8, men i dagsläget överväger inte fördelarna, så på min stationära dator fortsätter jag med Windows 7.

Den absolut största nackdelen med Windows 8 är det nya gränssnittet Metro som jag anser är flera steg bakåt i utvecklingen av gränssnitt för datorer, men eftersom jag befinner mig till 99% i den traditionella skrivbordsmiljön, så har det inte varit något större irritationsmoment, men då kan jag inte låta bli att ifrågasätta syftet med Metro i ett operativsystem som körs på en vanlig dator.

Jag förstår att tanken med Metro är att man ska kunna köra samma appar både i datorn och på telefonen, men jag kan inte förstå varför man skulle vilja köra dessa appar på datorn eftersom de är både fulare och har sämre/krångligare funktionalitet.

Det jag som användare är ute efter är ju att kunna dela data mellan dator och telefon, men gränssnittet behöver ju inte vara detsamma.

Ta exempelvis tjänsten Evernote. Evernote finns i en webbversion, som ett klassiskt Windowsprogram, men även som en app för Windows 8.

Så här ser appen Evernote för Windows 8 ut

Så här ser appen Evernote för Windows 8 ut

Gränssnittet i appen Evernote är verkligen minimalistisk och det ska den ju vara för att fungera smidigt på en telefon med relativt liten touchskärm.

Givetvis fungerar även det här gränssnittet på en dator med stor skärm, men det känns efterblivet och det ser ju inte speciellt spännande ut.

Evernote som klassiskt Windowsprogram

Evernote som klassiskt Windowsprogram

Som tur är, så finns Evernote även som klassiskt Windowsprogram med ett betydligt mer sofistikerat gränssnitt och det ser även betydligt bättre ut.

Oavsett vilket gränssnitt jag väljer – webbversionen, appen eller Windowsprogrammet – så har jag tillgång till samma data och det är ju det jag är intresserad av.

På telefonen kan jag välja mellan webbversionen eller appen och det självklara valet blir appen, men varför i hela fridens namn skulle jag välja appen på datorn framför det klassiska Windowsprogrammet?

Gränssnittet Metro är segare än den klassiska skrivbordsmiljön och det är rörigare att hoppa mellan programmen i Metro. I den klassiska skrivbordsmiljön ser jag alla aktiva program i Aktivitetsfältet och det är bara att klicka mellan programmen. I Metro måste man Alt-Tabba mellan programmen och det är inte smidigare, hur gärna man än vill det.

Flera fönster samtidigt i den klassiska skrivbordsmiljön

Flera fönster samtidigt i den klassiska skrivbordsmiljön

Det händer ganska ofta att jag vill ha minst två webbläsare igång samtidigt när jag skriver om olika saker och detta är betydligt smidigare i den klassiska skrivbordsmiljön där du kan ha flera fönster uppe samtidigt. I Metro är man begränsad till max två fönster.

På min bärbara dator som inte har så stor skärm är det inte praktiskt med mer än två fönster, men på min stationära dator med större skärm har jag ibland fler fönster öppna, speciellt när jag programmerar.

Jag har inget emot Windows 8, så länge jag befinner mig i den klassiska skrivbordsmiljön – tvärtom. Operativsystemet är snabbare och det finns till och med funktioner som är bättre än i Windows 7. Däremot förstår jag inte varför man skippade Startmenyn.

Inte för att jag använder Startmeny speciellt ofta i Windows 7, men när jag väl ska starta något program som jag inte har i Aktivitetsfältet, så går det väldigt smidigt via Startmenyn, eller genom att skriva in namnet på programmet i textboxen som även finns under Startmenyn.

Jag har nog egentligen inget emot Metro heller, men det hör inte hemma på en dator.

Varför inte öppna appar i vanliga fönster?

Varför inte öppna appar i vanliga fönster?

Windows 8-appar skulle ju kunna köras från den vanliga skrivbordsmiljön ändå. Öppna appen i ett fönster precis som vilket annat program som helst. Man skulle då kunna anpassa storleken, men även kunna ha flera appar öppna (synliga) samtidigt. Då skulle man ju ha det bästa av två världar – ett överlägset gränssnitt men ändå möjligheten att köra dessa fula appar om företaget bakom inte tagit fram ett riktigt Windowsprogram. Dessutom blir apparna mindre anskrämliga om de skulle visas i ett mindre fönster.

Det finns ju en anledning till varför olika dialogfönster under Windows visas i begränsad storlek istället för i fullskärmsläge. Skulle vara väldigt irriterande med en dialogruta med en kort text och två knappar som tar upp hela skärmen, men i Metro är detta standard och ses som något nydanande och innovativt.

Trots att jag kan verka väldigt negativ till Microsofts senaste påfund, så tror jag de är inne på rätt väg, men det är en bit kvar. Som det känns just nu, så kommer jag hoppa över Windows 8 på min stationära dator, men när Windows 9 kommer, så kanske de har fått fler pusselbitar på plats.

IDG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.