Första veckan på Skåne

Tiden på ICA är förhoppningsvis slut för min del och i måndags började jag köra Skåne istället, vilket innebär två vändor ner till Helsingborg via Norrköping, Jönköping och Halmstad.

Har nu kommit hem efter två vändor och jag tycker det har gått bra, med tanke på att det är en helt ny körning för mig, med nya ställen och nya rutiner.

Förutom att det är en ny körning är det även en ny bil, i dubbel bemärkelse. En av våra Skånebilar gick av vägen i Vaggeryd förra veckan och står således på verkstad, så jag kör just nu en hyrbil från Scania. Det är en nästan ny bil med bara 8.000 mil bakom sig och det är en ren fröjd att köra den.

Det enda som saknas är två cylindrar, men man kan inte få allt och trots avsaknaden av två cylindrar, så går den hur bra som helst. Med helt nya drivdäck och 15 ton på driven, så spann hon ändå loss stup i kvarten i uppförsbackarna norr om Jönköping. Givetvis är bilen utrustad med Traction Controll (tror jag ”TC” står för), så den lampan lös regelbundet.

Det har varit ganska bra väder den här veckan, men väglaget har varit blandat, och jag har bara sett en bil i diket på hela veckan (förutom några som stått ett tag) och det var på hemvägen tidigt i morse. En bil låg i mittremsan mellan på motorvägen vid Hölö strax söder om Södertälje. Det snöade ganska mycket och vänsterfilen hade blivit snötäckt och det var väl där han hade kommit farande, i södergående riktning, och glidit av vägen. Jag hann få stopp på ekipaget och sprang ut och kollade läget.

Det var en ung man som satt bakom ratten och sov när jag kom fram och knackade på rutan 🙂 Han var helt oskadd och hade redan ringt bärgare, så det var bara för mig att rulla vidare. Han var dock väldigt glad och tacksam för att jag stannat och kollat läget.

När Lillen passerade fem minuter senare hade ytterligare ett par bilar stannat. Känns skönt att veta att det finns folk som reagerar och bryr sig.

Marginalerna var inte på hans sida...

Marginalerna var inte på hans sida...

Förutom denna avåkning, så har det inte hänt mycket i trafiken, trots alla milen genom landet, men det beror väl till stor del på att jag kör nattetid.

Däremot blev jag påkörd av en trailer nere i Halmstad när jag stod och hade rast. Hade legat och sovit hela dagen och hade c:a 20 minuter kvar innan jag skulle åka när det plötsligt gungade till i hela ekipaget och när jag tittade i vänsterspegeln såg jag en trailer som tagit i vänsterhörnet på mitt släp.

Mitt släp klarade sig bra och det var egentligen bara sidopositionsljuset längst bak som gick hädan, men han drog sönder ett par meter av sitt kapell och ramen fick sig en smäll också. Jag tyckte inte det var någon idé att börja skriva några papper utan nöjde mig med att ta lite kort på det hela, för att gardera mig själv.

Nu är det helg, så nu ska jag ladda batterierna och umgås med familjen som jag bara mött i dörren den här veckan.

Expressen, Ex1, SvD, SvD1, SvD2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.