Roligt med snö – nästan jämt

En bil ligger på taket efter avåkning i Knivsta.

En bil ligger på taket efter avåkning i Knivsta.

Igår drabbades landet åter av snö och därmed massor av mer eller mindre allvarliga incidenter. I Knivsta (mellan Stockholm, Uppsala) hamnade en personbil upp och ner i diket. Det är 50-väg, så förhoppningsvis gick det inte så fort när h*n rullade runt, men det kan förstås gå illa ändå.

Snöfallet börjar tillta i Uppsala

Snöfallet börjar tillta i Uppsala

Det var inte speciellt mycket snö när jag kom till Uppsala på eftermiddagen, men när jag tog min rast vid 15:30 började snöfallet tillta en aning och det bildades mer och mer snö på vägarna.

Jag hade sju stopp i Uppsala och hade räknat med drygt 2 timmars jobb med detta. Det var ganska spritt runt staden och kärran stod i Boländerna, så den skulle jag tvingas hämta efter att ha lossat ICA Maxi på andra sidan stan.

Vid 18-tiden hade jag kopplat på kärran och var på väg mot Enköping. Ringde kunden i Enköping och meddelade att det skulle ta tid innan jag var framme hos dem och vi bestämde att jag skulle lossa hos dem på morgonen istället, vid 7-tiden.

Avåkning i Uppsala

Avåkning i Uppsala

På väg ut från Uppsala såg jag ett par bilar som antingen glidit av vägen eller krockat med någon annan.

Det krävs inga branta backar för att det ska ta stopp

Det krävs inga branta backar för att det ska ta stopp

En biltransport hade fastnat i ett svagt upplut innan en rondell och stod och blockerade halva vägen, så där var polisen och försökte bringa ordning bland bilar, bussar och lastbilar som skulle försöka ta sig förbi. Som tur var, så hade de flesta kommit hem vid den här tiden, så det var inte så mycket trafik längre.

55:an till Enköping var helt snötäckt och med tom bil och tom kärra, så slingrade ekipaget ganska rejält på vägen, men det var gles trafik, så färden gick bra utan några incidenter. Bara en bil i diket på hela vägen, strax innan Enköping.

Jag hängde av kärran utanför KungSängen i Enköping klockan 19:30 och med tanke på att det redan låg drygt 10 cm snö på backen, så oroade jag mig lite över hur jag skulle få med mig vagnen nästa morgon…

Dagen började bra

Dagen började bra

Klockan 06:45 i morse backade jag till strax utanför Enköping för att lossa de sista två pallarna. Lastkajen hade uppvärmning, så det fanns inte någon snö på kajen och lossningen gick sålunda hur smidigt som helst och ett par minuter före sju kunde jag rulla iväg för att hänga på vagnen.

Jag var tvungen att vara i Kallhäll till 08:00 då en annan chaufför skulle ta över bilen och det såg inte ut att bli några problem att hålla den tiden, men min farhågor från kvällen innan besannades så fort jag hängt på vagnen.

Dags att ringa bärgaren...

Dags att ringa bärgaren...

När jag hängt på kärran och försökte köra iväg, så hände inte mycket. Jag kom några decimeter framåt, men nästan lika mycket åt sidan och jag försökte backa bakåt och försöka igen, men det ville sig inte. Ganska snabbt insåg jag att det inte fanns någon möjlighet att dra med sig kärran, så jag kopplade isär, men det hjälpte inte mycket. Efter 40 minuters kämpande stod bilen i 45 graders vinkel några meter ifrån kärran och jag var tillslut tvungen att bekänna mig besegrad.

En bärgare ringdes in, men innan han hann komma till plats dök en kille upp med en 6-hjulsdriven lastbil och undrade om jag ville ha hjälp. Knappt en kvart senare var jag på väg mot Kallhäll med både bil och kärra 🙂 Skickar ett stort tack till dig som drog loss mig!

Bambi på hal is

Bambi på hal is

Nu gäller det att få på nya drivdäck för de som sitter på skulle ha bytts ut för ett par månader sedan… Vet inte om det hade hjälpt i det här läget, men chanserna hade åtminstone varit större.

Du kanske har läst tidigare hur mycket jag gillar snö och annat skitväder och tror att jag ändrat uppfattning efter det här? Knappast! Jag älskar snö, stormar och annat som ställer till det, men jag erkänner att jag inte står och jublar av glädje när jag råkar ut för sånt här, men det är dessa incidenter som bryter upp den grå vardagen.

Sen är det förstås mycket roligare när man kan parkera för dagen med ett felfritt facit i hand, men det kan man inte räkna med att göra varje dag.

Lillen råkade också ut för en incident tidigt i morse och du läsa vad som hände i hans blogg.

Expressen, Ex1, SvD, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ex2

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.