WordPress på egen server med VirtualBox och Linux

vps_linux_mintJag har länge funderat på att skaffa en VPS (Virtual Private Server) hos mitt webbhotell, men innan jag gör det, så vill jag lära mig mer om hur det är att konfigurera upp en Linuxburk för att köra som egen server.

Jag valde därför att installera Linux Mint på en virtuell burk med hjälp av VirtualBox och därefter installerade jag Apache2, PHP 5, MySql och VSFTPD. När jag tillslut fått igång FTP’n (VSFTPD), så kunde jag installera WordPress. Det fungerade faktiskt över förväntan, men jag fick hålla på ganska många timmar innan det mesta fungerade tillfredsställande. Det återstår fortfarande några småfixar, men det mesta fungerar.

Min egna dator är en 4,2 GHz AMD med 16 Gb RAM och 64-bitars versionen av Windows 10 Pro. Den virtuella burken kör Linux Mint 17.2 Xfce 64# och har 4 Gb RAM tilldelat. Servern rullar på hur bra som helst och flaskhalsen är min Internetuppkoppling som består av en 100/10 Mbit-lina. Det är med andra ord upphastigheten som sätter gränsen och det märks på sidor med mycket bilder. Rena textsidor laddas snabbt eftersom det inte handlar om så mycket data, men bilderna drar ner hastigheten.

Jag har även ambitionen att skriva en guide för hur man installerar och konfigurerar upp en egen LAMP-server (Linux, Apache, MySql och PHP) med hjälp av VirtualBox. Fördelen med en virtuell dator är att du kan klanta dig hur mycket som helst utan att förstöra något. Skulle du göra bort dig riktigt ordentligt med den virtuella datorn, så är det bara att radera den och börja om från början utan att ditt riktigt system påverkas. Du kan till och med installera virus frivilligt på din virtuella dator utan att ditt riktiga system påverkas eftersom den virtuella datorn körs i en helt skyddad miljö, i en så kallad sandlåda.

Att installera på en virtuell dator är med andra ord ett ypperligt sätt för att testa och lära dig nya saker utan att riskera något. När du väl bemästrar dina nyvunna kunskaper, så kan du göra det på en dedikerad dator.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.