Den ultimata texteditorn Notepad++

Jobbar du med hemsidor och skriver eller redigerar kod själv, så använder du dig säkerligen av något slags texteditor.

I värsta fall använder du den medföljande Notepad, eller Anteckningar som det heter på svenska, som följer med Windows och det fungerar förstås, men det finns mycket bättre varianter.

Personligen har jag använt mig av Notepad++ sedan jag övergick till PHP för drygt 5 år sedan, efter att tidigare uteslutande skrivit ASP-kod.

När jag skrev ASP-sidor använde jag mig av Visual Interdev, ett program som följde med Microsofts Visual Studio 6 och som du förstår av versionsnumret, så är det några år sedan.

Notepad++ har många funktioner och är väldigt anpassningsbart, utöver att det är helt gratis.

För dig som programmerar i PHP och skriver HTML-sidor, så borde Syntax Highlightning (vad heter det på svenska?) räcka som argument för att skaffa Notepad++, men det finns ytterligare fördelar.

Notepad++ har stöd för flikar

Notepad++ har stöd för flikar

Själv redigerar jag teman i WordPress ganska mycket och har ofta flera filer öppna samtidigt och då är det väldigt smidigt med flikar (tabs).

En annan väldigt trevlig funktion som underlättar tillvaron när man redigerar HTML är möjligheten att kolla att en tag är avslutad.

Kontrollera start- och sluttaggar

Kontrollera start- och sluttaggar

Det är lätt hänt att man lägger in exempelvis en <div>-tagg, men glömmer att stänga den med </div>.

I Notepad++ räcker det att du klickar på start- eller sluttaggen, så markeras den motsatta taggen, om det finns en sådan. Markeras inte en motsvarande tagg, så har du missat att lägga in den.

Det här stödet fungerar dock endast inom ett och samma dokument, så har du avslutande taggar i ett annat dokument, så måste du tänka själv.

Kraftfulla sök- och ersättningsfunktioner i Notepad++

Kraftfulla sök- och ersättningsfunktioner i Notepad++

Notepad++ har även väldigt kraftfulla sök- och ersättningsfunktioner som inte bara låter dig söka i det aktiva dokumentet utan du kan söka i samtliga öppnade dokument. Som om inte detta vore nog, så kan du låta programmet söka igenom en hel katalog på hårddisken.

Sökfönstret är som standard transparent vid förlorad fokus, så du kan ha det aktivt hela tiden utan att det blir störande. Jag stängde av den funktionen för att kunna ta en skärmdump av fönstret, men annars har jag det aktiverat.

För ett tag sedan upptäckte jag ytterligare en funktion i Notepad++ som verkligen underlättar om du redigerar filer som ligger på en server, nämligen den inbyggda FTP-klienten.

Du kan ladda ner Notepad++ helt gratis, men om du gillar det, så tycker jag du ska lämna en donation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.