Fortkörningsböter till ägaren istället för föraren

Böter till föraren eller ägaren

Böter till föraren eller ägaren

För att dömas för fortkörning förbi en fartkamera krävs identifikation av föraren, vilket inte är så lätt alla gånger. Tydligen är det bara 1 av 3 fortkörare som blir dömda, vilket beror på att man inte kunnat identifiera föraren på grund av olika omständigheter såsom nerfällt solskydd, solreflexer i rutan, skymmande backspeglar etc, men för att komma till rätta med detta, så borde man istället bötfälla bilägaren.

Så går det ju till vid exempelvis P-böter. Det är bilägaren som får boten, oavsett vem som parkerat fel, så varför inte samma förvarande vid fortkörning? Det är sen, precis som i fallet med P-böter, upp till ägaren att vidarebefordra böterna till den som kört/parkerat bilen.

Att sedan ändra dagens system med fasta böter beroende på överträdelse till inkomstbaserade böter tror jag också skulle ge bättre effekt, men framför allt, så skulle det bli mer rättvist. Ett par tusen i böter är inte så mycket för en välbärgad direktör, men ganska svettigt för en ensamstående förälder med lågavlönat jobb.

SvD, AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.