Hälften struntar i blinkers

Använder du blinkers?

Använder du blinkers?

Motormännen har gjort en undersökning som visade att drygt 55% av 10.000 förare inte blinkade när de svängde och detta är väl knappast överraskande.

Att kvinnor använder blinkers mer än män kom heller inte som någon överraskning. Undersökningen stärkte även min åsikt om att användandet av blinkers är ungefär lika dålig i småstäder som i storstäder, något som många verkar ha åsikter om.

Jag får ofta höra kollegor klaga över hur dåliga folk är i staden X på att använda blinkers, men själv har jag aldrig reagerat över att det skulle vara sämre i vissa städer.

Jag har inte gjort någon undersökning, men så fort jag hamnar bakom en polisbil, så iakttar jag den extra noga och jag har flera gånger upptäckt att farbror duktig inte är så hemskt mycket bättre än gemene förare på att använda blinkers.

Samma sak har jag observerat när det gäller körskolors bilar. Är det bara en person i bilen (alltså inte en elev), så är inte blinkers och hastighetsgränser så mycket att bry sig om.

Att gemene person inte är speciellt duktig på att köra bil (bland andra trafikanter) är som sagt inget nytt, men frågan är varför vi verkar bli sämre och sämre för varje år.

Stress är en bidragande orsak, men jag får även känslan av att folk blivit mer egoistiska, vilket kanske beror på stressen. Man har hela tiden bråttom och då gäller det att använda armbågarna.

En annan stor orsak till varför folk skiter i blinkers är mobiltelefonen. Antingen sitter man och knappar in ett SMS eller så sitter man med telefonen tryckt mot örat. I bägge fallen har man bara en hand över till bilkörandet och den ska användas både till ratt och växelspak. Någon hand över för blinkerspaken blir det inte och lagkrav på handsfree är det inte heller tal om, trots vackert tal om nollvision.

Läs även Obligatoriskt med alkolås.

SvD, GP, SVT, Metro

https://www.spix.nu/allmant/obligatoriskt-med-alkolas/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.