Hur mycket är en hästkraft

På de flesta motorsidorna hittar man diskussioner om olika bilars (motorers) effekt och man jämför ofta den ena motorn med den andra och det är diskussioner om huruvida en dieselmotor är bättre än en bensinmotor.

Vad det flesta dock inte har en aning om är, vad en hästkraft egentligen är.

1 hästkraft = 75 kg 1 meter över backen på 1 sekund

1 hästkraft = 75 kg 1 meter över backen på 1 sekund

1 hästkraft = den kraft som krävs för att lyfta 75 kg, 1 meter över backen, på 1 sekund.

Vad betyder vridmoment?

Vridmoment är svårt att både förklara och förstå, men helt enkelt är det ett mått på hur stor skiftnyckel man har, alltså längden på hävarmen. Ju längre skiftnyckel (hävarm), desto större vridmoment utsätter man muttern för.

I en vanlig förbränningsmotor av kolvtyp (som vi har i de allra flesta bilarna), är slaglängden av stor betydelse för vridmomentet. Ju längre slaglängd, desto längre hävarm eftersom radien på vevslängen blir större och det är denna del som överför kraften från vevstaken till vevaxeln.

Vridmoment

Vridmoment

För att försöka förklara skillnaden, så tänkt dig att du ska dra åt en mutter med en skiftnyckel. En liten skiftnyckel kan du vrida runt mutterns axel mycket snabbare än en stor skiftnyckel, men skulle muttern snurra trögt, så måste du ta i betydligt mer med den lilla skiftnyckeln. Med den stora skiftnyckeln är det inga problem att dra åt muttern även om den kärvar, men det går inte alls lika snabbt.

Eller så använder du samma skiftnyckel, men greppar den på olika ställen, enligt bilden ovan. Sätter du handen vid punkt A, så måste du ta i betydligt mer än om du väljer att sätta handen vid punkt B.

Om du förstår detta, så förstår du vad vridmoment är.

Hur fort du vrider om skiftnyckeln är det som mäts i hästkrafter och var du greppar skiftnyckeln är vridmomentet. Vridmomenten är resultatet av effekten vid ett visst varvtal och formeln gäller för både bensin- och dieselmotorer – testa gärna med min lilla kalkylator för att räkna ut vridmomentet för valfri motor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.