Arbete vinner över bidrag

Enligt en undersökning gjord av Sifo som presenterades av SvD har Socialdemokraterna backat ytterligare den här veckan, jämfört med förra veckan.

Med 28,7% ligger Socialdemokraterna på en nivå motsvarande lågvattenmärket för 13 år sedan.

Samtidigt som Socialdemokraterna backar, så ökar Miljö- och Vänsterpartiet och sammanlagt har det rödgröna blocket 43,7% mot Alliansens 50,1%.

Vad denna nedgång beror på har jag ingen aning om, men jag hoppas det beror på att Alliansen har en starkare jobbpolitik, som leder till bättre välfärd. Att det rödgröna blocket närmat sig Alliansen när det gäller RUT-avdrag, sänkningar av arbetsgivaravgifter och andra skatter tror jag har stärkt Alliansen position – de är mest drivande vad gäller just sänkta skatter och avgifter.

Alliansen driver även en politik som ska ge individen större frihet och ansvar och även detta tror jag tilltalar allt fler. Det rödgröna blocket lever fortfarande i tron att staten vet vad som är bäst för individen och höjda bidrag i olika former är ett återkommande medel för att locka röster.

Trots att olika undersökningar visar att jag sympatiserar mest med Moderaterna, så är det Folkpartiet eller Centern som jag överväger att rösta på. Jag är trots allt övertygad om att Moderaterna främst står på företagens och höginkomsttagarnas sida medan Folkpartiet och Centern värnar mer om den ”normala” Svenssonarbetaren.

Socialdemokraterna och Vänstern är de partier som värnar mest om individen – när denne inte har jobb – men de har samtidigt den sämsta politiken för att få denne i arbete. Jag är givetvis för skyddsnät av olika slag. Alla har rätt till ett drägligt liv, men det är något som är fel när det kan löna sig att fortsätta gå på bidrag istället för att börja jobba.

Sen är det givetvis hemskt att folk hamnar i kläm när reglerna stramas åt, men så är det alltid och så kommer det alltid att vara. Det är inte lätt att stifta lagar och regler för alla tänkbara scenarier, men med tiden finslipas regelverket och färre hamnar i kläm. Alliansen har stramat åt regelverket för arbetslösa och sjukskrivna och många har onekligen hamnat i kläm, men samma sak har skett under Socialdemokraternas tid vid makten, även om kanske inte fullt lika många drabbades.

Det ska helt klart löna sig att arbeta och ju fler som får jobb, desto fler är det som bidrar med skatt som kan användas för att bygga upp skola, vård och omsorg. Med ökad sysselsättning ökar inte bara skatteintäkterna – kostnaderna för arbetslösheten minskar, så det är dubbel vinst för samhället.

Expressen, SvD, SvD 2, AB, AB 2, DN, DN 2

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.