Integration eller utanförskap

Det måste finnas gränser

Det måste finnas gränser

Igår protesterade 10.000-tals människor på Sergels torg mot att Sverigedemokraterna röstats in i Sveriges riksdag.

Varför röstade så många på Sverigedemokraterna? Vilka frågor är det Sverigedemokraterna driver som gör att så pass många som 5,7% av de röstberättigade väljer att lägga sin röst på ett parti som stämplats som naziparti av media?

Jag tror inte svenska folket är främlingsfientligt i allmänhet och jag tror långt ifrån alla som röstade på Sverigedemokraterna är det heller, men något fick dem att lägga sin röst på detta parti.

Folkpartiet har drivit en ”främlingsfientlig” fråga utan att för den skull klassas som naziparti. Frågan gäller utvisning av personer som saknar svenskt medborgarskap och begår flera grova brott.

Jag är helt och hållet för detta – saknar man svenskt medborgarskap och begår grova brott, så ska man riskera att bli utvisad. Innebär detta att jag är rasist, så får jag väl leva med det.

Att man ska lära sig svenska tycker jag också är helt riktigt. Kan man inte svenska – som trots allt är det officiella språket i Sverige – så blir det väldigt svårt att bli integrerad i det svenska samhället och riskerna för utanförskap ökar, både socialt, men kanske än mer vad gäller arbetslivet.

Självklart ska Sverige ta emot invandrare, men det måste finnas en framtid för dessa invandrare som inte innebär arbetslöshet, bidragsberoende och utanförskap.

Nya blommor i partifloran

Nya blommor i partifloran

Förutom Sverigedemokraterna, så är det väl bara Folkpartiet som drivit obekväma invandrarfrågor och detta tror jag starkt har bidragit till Sverigedemokraternas framgång. Hade fler etablerade partier drivit dessa obekväma frågor, så tror jag Sverigedemokraterna hade fått långt färre röster.

Att försöka blunda för att det finns problem med invandringen är bara dumt. Det är väl bättre att lyfta fram problemen och diskutera vad man kan göra åt dem?

Trots allt tror jag de allra flesta är överens om att det inte är invandrarna det är fel på. Att man har blont eller mörkt hår, ljus eller mörk hud har inte ett skit med detta att göra – det är förutsättningarna runt omkring oss som påverkar hur vi agerar.

Att var och en av oss har ett eget ansvar är ju självklart, men det är svårt att komma ifrån det faktum att utanförskap och arbetslöshet leder till missnöje och missnöjda människor agerar inte alltid så lyckat.

Att jobba för att alla – som kan – ska få arbete är för mig självklart och lika självklart är det att det ska löna sig att arbeta.

Med Sverigedemokraterna i riksdagen hoppas jag fler partier vågar ta tag i frågorna om invandringen och avdramatisera det hela. Idag vågar få säga något negativt om invandringen eftersom risken finns att man blir stämplad som rasist och med tystnad löser vi absolut inga problem.

Eftersom inget av de etablerade partierna är i närheten av att vara främlingsfientliga, så är jag heller inte rädd för att Sverigedemokraternas intågande i riksdagen kommer leda till några främlingsfientliga åtgärder.

Att ställa högre krav på invandrarna för att på så sätt hjälpa dem att bli en del av det svenska samhället är vare sig främlingsfientligt eller rasistiskt – snarare tvärtom.

Röstade jag på Sverigedemokraterna? Nej, faktiskt inte.

Expressen, SvD, SvD 1, SvD 2, SvD 3, Aftonbladet, Dagens Nyheter, DN 1, DN 2, DN 3, DN 4, Ex 1, Ex 2, Ex 3, Ex 4, Ex 5

5 kommentarer

 • anna

  Vart tog yttrandefrihet och fria demokratiska val vägen i Sverige????

 • Peter

  Att SD skulle vara rasistiska tycker jag är en fabricering av PK media

  Lyssna på Samatius Ledonius
  http://www.youtube.com/watch?v=HoKg5LSmSNQ&feature=player_embedded

 • Fredrik

  Det kommer nog vara lite Ohly-beteende en tid innan känslorna svalnat. När alla Don Quijote i politiken sedan inser att det inte finns några väderkvarna att bekämpa, kan förhoppningsvis den sakliga debatten börja. Denna gång på lika villkor; ocensurerat och oregiserat!

  Demokrati är vackert!!!

 • Pingback: Vi hade ett främligsfientligt parti i regeringen redan innan Sd.

 • Peter

  Mauricio Rojas , vågade ta upp debatten och visa på de negativa konskvenserna,
  men han blev snart utkastad av etablissemanget.
  Varför tror politiker att den stora massan består av blinda idioter.
  5,7 % röstade på SD , men hur många sympatiserar med dem?
  Känner ingen överhuvudtaget i bekantskapkretsen som gillar nuvarande status.
  Hur många har röstat på AB vi tycker olika ?
  De andra som inte tryckt på den enda knappen får man väl anse tycker
  inte som AB , alltså en övervägande majoritet emot kampanjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.