Slutdansat på börsen

Slutdansat på börsen

Slutdansat på börsen

Verkar som att det är slutdansat på världens börser och frågan är hur länge det dröjer innan någon vågar bjuda upp till dans igen.

Jag är inte insatt i börshandel, men till och med jag förstår att rasen påverkar ekonomin, inte bara för börshandlarna och alla som har aktier, utan även för oss utanför denna marknad. Precis som de flesta andra, så sitter även jag med lån och räntorna brukar alltid åka lite jojo när det blir oro på börsen.

Än så länge har det inte märkts på räntorna och i helgen läste jag en löpsedel där det stod att börsraset kanske till och med skulle innebära en räntesänkning. Låter helt fel eftersom det vanliga är att bankerna höjer ränta, så fort de känner minsta antydan av problem.

Nordeas 3-månaders ränta ligger i skrivande stund på 4,15%. För ett år sedan låg den på under 2%, så nog har det varit en rejäl höjning under året, men den stundande börskrisen har inte inneburit någon större skillnad – än så länge – på räntan.

Jag tror jag är för marknadsekonomi, men jag skulle inte vilja påstå att den enbart är av godo. Det är för mycket risker och spekulationer och det räcker att någon högt uppsatt person blir rejält dålig i magen för att det ska påverka börsen, räntorna eller oljepriset i negativ riktning.

Dessutom verkar hela systemet bygga på lånade pengar. Varenda land lever på lånade pengar. USA ligger som vanligt i topp och har en statsskuld på nästan 14.000 miljoner miljarder dollar!

Man behöver inte se Lyxfällan för att begripa att det inte fungerar att leva på lånade pengar, men tydligen går det alldeles utmärkt för länder. När pengarna inte räcker till för att betala utgifterna, då tar man ytterligare lån, precis som deltagarna i Lyxfällan gjort…

Ex, Ex1, Ex3, DN, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, GP, GP1, GP2, GP3

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.