Fortsättning på min PHP-kurs på svenska för nybörjare

Det har gått lång tid sedan jag påbörjade min nybörjarkurs i PHP på svenska, men nu har jag, åtminstone tillfälligt, fått tummen ur och skrivit ytterligare ett par kapitel (kapitel 3 och kapitel 4).

Att det dröjt så länge beror helt enkelt på att jag tappat sugen och det beror till viss del på att det inte är så lätt som jag trodde att skriva en guide om programmering. Det är en sak att lära sig programmera, men det är något helt annat att försöka lära ut och huruvida jag lyckats eller ej är upp till dig som läsare att bedöma.

Ett annat problem är att det är väldigt mycket som måste beskrivas eftersom kursen är skriven för totala nybörjare och de första tre kapitlen innehåller i princip ingenting om PHP utan de handlar om hur man sätter upp en utvecklingsmiljö (om man inte har ett webbhotell) och hur man skapar MySql-databaser och tabeller.

Jag har tänkt bygga upp min PHP-kurs kring en enkel gästbok, som innehåller många av grundstenarna i PHP, och jag tror det är ett exempel som blir relativt lätt att bygga vidare på i kommande kapitel.

I det fjärde och – i skrivande stund – senaste kapitlet har jag presenterat all kod som gästboken består av, men jag har inte börjat beskriva vad koden gör utan det tänker jag börja med i det femte kapitlet.

Det är även nu det börjar bli knepigt eftersom jag ska försöka förklara något som jag själv finner relativt enkelt och logiskt, men som för en nybörjare antagligen verkar abstrakt, förvirrande och kanske även lite skrämmande. Har man ingen tidigare erfarenhet av programmering, så är det nog som att öppna en bok skriven på ett främmande språk.

Så innan jag sätter igång med nästa kapitel måste jag fundera igenom hur jag ska gå tillväga och var jag ska börja.

Spontant skulle jag vilja börja från första raden och arbeta mig neråt, men på första raden återfinns den krångligaste biten att greppa, så jag vet inte om det är så smart…

Uppdatering ett par timmar senare

Nu har jag skrivit ytterligare ett kapitel och den här gången är det variabler jag har försökt beskriva, eller rättare sagt – syftet med dessa, men frågan är om det blev begripligt. Jag har ett svagt minne av att jag själv tyckte variabler var knepiga i början, innan jag förstod deras syfte…

Här hittar du kapitlen som jag skrivit så här långt:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.