Numa Pompilius

Numa Pompilius var den legendariska andra kungen i Kungariket Rom och han efterföljde Romulus efter dennes död. Numa var av sabinskt ursprung och många av Roms mest betydelsefulla religiösa och politiska institutioner tillräknas honom.

Efter Romulus död inföll ett år då senaten tog över makten och under tiden käbblade släkterna Romulus (romarna) och Tatius (sabinerna) om vem som skulle efterträda Romulus som nästa kung, men tillslut kunde man enas om att tillsätta den sabinske Numa som nästa kung.

Till skillnad mot Romulus var Numa ingen krigare utan snarare en fredsivrare som främst ägnade sig åt religionen. Med hjälpa av vattennymfen Egeria grundade han den romerska religionen, organiserade prästerskapet och de romerska prästkollegierna. Han bestämde även de religiösa festdagarna.

Numa byggde även Janusbågen, Vestatemplet och Regia på Forum Romanum. Han förbättrade den romerska kalendern och införde månaderna januari och februari.

Tidigare hade grannarna sett på Rom mer som ett härläger som kunde hota freden, snarare än en stad, men i och med den fromme och religiöst vurmande kung Numa, så föreföll själva tanken på ett militärt ingripande mot Rom som ett helgerån.

Kanske var det för att visa grannarna, att han inte utgjorde något hot, som han lätt upplösa den, av Romulus skapade, 300 man starka livvaktsstyrkan Celeres.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.