Ladda ner Windows 10 Technical Preview

Enligt denna bloggpost hos Microsoft, så ska Microsoft släppa en ”Techincal Preview” av Windows 10 idag, onsdag den 1 oktober 2014, och den ska finnas tillgänglig för nerladdning från klockan 18.00 svensk tid.

Jag har inte hängt med speciellt bra gällande nyheter om nästkommande version av Windows, så jag blev något förvånad när jag idag läste om Windows 10 istället för Windows 9.

Startmenyn återkommer i Windows 10

Startmenyn återkommer i Windows 10

En positiv nyhet med Windows 10 är att de återintroducerar Startmenyn. Den får dock lite nyheter jämfört med Startmenyn i Windows 7. I Windows 10 kommer det finnas plats för appar och Live Tiles i Startmenyn och med tanke på att man i Windows 10 kommer kunna köra appar i vanliga fönster, så kanske även jag kommer installera någon app – om det inte finns en bättre motsvarighet som ”vanligt” program.

Windows 10 blandar "Metro" och traditionella skrivbordet

Windows 10 blandar ”Metro” och traditionella skrivbordet

Windows-appar kommer som sagt att kunna köras i vanliga fönster i den traditionella skrivbordsmiljön och det är en väldigt positiv nyhet och det här skrev jag om redan i december 2012 och tydligen verkar mina önskningar gå i uppfyllelse. Inte för att Microsoft råkat läsa mitt inlägg, men uppenbarligen har fler personer haft liknande åsikter och lyckats övertyga Microsoft om att det kan vara en bra idé att köra appar i vanliga fönster.

Windows 10 får bättre Snapfunktioner

Windows 10 får bättre Snapfunktioner

Förutom att man i Windows 10 kan köra appar i vanliga fönster, så ska de även ha förbättrat snapfunktionerna för fönster. Blir dock lite undrande när de skriver ”Du kan nu ha fyra appar snappade på samma skärm med en kvadratisk layout.” Innebär det att man ”endast” kan ha fyra fönster med appar samtidigt på skärmen eller att man ”bara” kan snappa fyra fönster samtidigt?

Gäller det möjligheten att snappa fyra fönster samtidigt, så är det ju inga konstigheter, men begränsas antalet appfönster till fyra (oavsett om de är snappade eller inte), så är det inte så bra. Inte för att jag själv använder fler än fyra fönster samtidigt på skärmen, men det finns säkert folk som gör det. Denna begränsning gäller ju inte ”vanliga” programfönster, så jag förstår inte varför det skulle gälla fönster med appar, men troligtvis gäller det bara snapfunktionen.

Aktiva program i Windows 10

Aktiva program i Windows 10

Funktionen för att bläddra mellan aktiva program och appar har gjorts om, men jag tror inte det är någon större skillnad i funktionalitet. Av bilden av att döma, så ser det däremot lite korkat ut med olika stora ikoner för de aktiva programmen, men det kanske bara jag som är gammal och fyrkantig. Jag föredrar enhetlighet och struktur.

Windows-10 får virtuella skrivbord

Windows-10 får virtuella skrivbord

Den största nyheten, efter nyheten om Startmenyns återkomst, är introduktionen av virtuella skrivbord i Windows 10, eller parallella skrivbord, som Microsoft kallar det. Detta är något som funnits i Linux i åratal och det finns även tredjepartsprogram för att åstadkomma detsamma i tidigare versioner av Windows, men tillslut blir detta inbyggt i Windows.

Jag har aldrig känt något behov av virtuella skrivbord, men med tanke på att jag börjat köra med dubbla skärmar sedan ett halvår tillbaks, så kanske det är något jag kommer börja använda. Ett skrivbord på ena skärmen och ett annat på den andra skärmen. Skulle jag exempelvis kunna köra spelet Total War: Rome 2 på ena skärmen och en webbläsare på den andra skärmen – i varsitt virtuellt skrivbord, så vore det onekligen en välkommen funktion. Kanske inte speciellt nödvändig, men helt klart en förbättring.

Vad gäller själva grafiken/utseendet på skrivbordet i Windows 10, så ser det lika platt och tråkigt ut som i Windows 8 och det är en stor besvikelse. Jag sitter trots allt inte med en kraftig processor, massor med minne och ett grafikkort för flera tusen för att köra en skrivbordsmiljö som mer liknar Windows 3 än ett gränssnitt från 2014.

Sammanfattningsvis, så tror och hoppas jag att Windows 10 kan bli det som Windows 8 borde ha varit från början, ungefär som Windows 7 var det Windows Vista skulle ha varit. Återstår bara att få allt att se lite trevligare ut. Ett tips till Microsoft är att snegla på Apples grafik från tiden med Steve Jobs.

Klockan 18.00 svensk tid ska Windows 10 Technical Preview finnas att ladda ner från http://preview.windows.com.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.