Kineserna jagar länkar

Mycket spam med kinesiska tecken

Mycket spam med kinesiska tecken

Att det är viktigt med länkar för att hamna i topp hos Google råder det ingen tvekan om och de senaste månaderna har den här bloggen varit extra utsatt för kommentarsspam från kinesiskt håll, eller rättare sagt kommentarer innehållande kinesiskliknande tecken och massor av länkar.

Mellan 100 till 200 kommentarer av SPAM-typ fångas upp varje dag tack vare tillägget Akismet, enbart på den här bloggen.

Tack och lov raderas alla dessa kommentarer via ett par musklick, så det är inget större problem. Sen finns det ju alltid en risk att även en legitim kommentar fastnar i nätet, men risken är så liten, så jag bryr mig inte.

99,99% av de legitima kommentarerna innehåller inga länkar i själva kommentaren och fastnar sålunda heller inte i filtret, så risken är som sagt minimal.

Det största problemet med alla dessa skräpkommentarerna är nog snarare hur de påverkar prestandan för sidan. Nu menar jag inte att den här bloggen får så många skräpkommentarer att prestandan påverkas, men eftersom bloggen (domänen) ligger under Loopia och delar serverutrymme med en väldans massa andra hemsidor, så finns risken att någon av de andra sidorna är väldigt populär och sålunda drar till sig fler spambotar vilket kan påverka prestandan negativt.

Nu upplever inte jag att den här sidan laddas speciellt långsamt, så det verkar inte vara något större problem hos Loopia, men risken finns och av egen erfarenhet vet jag att det finns webbhotell som lider av prestandaproblem när besöksantalet ökar markant, oavsett om det är mänskliga besökare eller automatiserade botar.

Det jag inte kan begripa är varför idioterna bakom dessa skräpposter inte anpassar sina program/botar, så att chansen för att få in en kommentar ökar. Att försöka spamma WordPress-sidor med kommentarer innehållande 10-tals länkar är dömt att misslyckas, såvida personen bakom bloggen inte missat att aktivera Akismet, som följer med som standard i varje WordPress-installation.

Även om bloggägaren inte aktiverat Akismet, så går det att välja att kommentarer innehållande fler än x länkar ska märkas som skräppost och varje bloggägare som drabbas av skräppost borde ju reagera om antalet skärpkommentarer ökar och göra något åt det, vilket alltså är allt annat än svårt.

Men, ändå fortsätter dessa skräppostspridare med sina idiotiska försök, precis som liknande personer fortsätter skicka SPAM via e-post där de försöker lura av oss diverse information eller på annat sätt lura oss och där det ena försöket är dummare än det andra. Antingen finns det så många korkade personer i världen som går på dessa försök, eller så är personerna bakom ännu dummare. Personligen hoppas och tror jag att det är personerna bakom som är väldigt korkade.

99% av dessa SPAM-spridare, som sprider skräppost via e-post eller via kommentarer på olika sidor, använder färdiga program för att sprida sin dynga och har sällan några större datorkunskaper och det är väl just därför som skiten fortsätter. De laddar ner något skitprogram och kör igång utan att tänka längre än näsan räcker.

Sen är det väl knappast speciellt svårt eller dyrt att anlita någon indier, kines eller annan person från ett låglöneland och be denne skriva ihop ett skräppostspridarprogram, vilket säkert redan ingår i portföljen hos många av dessa programmerare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.