WordPress öppnar upp för oseriösa webbyråer

WordPress och andra publiceringssystem har öppnat upp möjligheten för gemena man/kvinna att starta en webbyrå och erbjuda ”professionella hemsidor” till företag, organisationer och privatpersoner, precis som på det glada 90-talet innan IT-bubblan sprack.

Den ”professionella hemsidan” som dessa företag erbjuder bygger oftast på WordPress och anledningen – säger man – är att det är enkelt för kunden att sköta sidan själv. Detta är förvisso sant, men den verkliga anledningen är att det är det enda webbyrån i fråga klarar av att sätta upp. Och klarar dessa personer av att installera WordPress, så gör även du det!

Efter att ha kikat igenom ett antal webbyråer nu på morgonen kan jag konstatera att 90-talets IT-bubbla, vad gäller företag som erbjuder tillverkning av hemsidor, är tillbaks. På 90-talet var det många som lärde sig HTML och startade företag. Kunskaperna hos flertalet av dessa webbentreprenörer var minst sagt bristfällig och det dröjde inte många år förrän flertalet lagt ner sin verksamhet.

Idag kan samma sorts personer erbjuda betydligt mer utan att för den skull besitta större kunskaper. Det är till och med möjligt att erbjuda riktigt bra funktioner med mindre kunskaper än vad som krävdes tidigare. Att sätta upp en WordPress-sida med webbshop eller andra funktioner kräver oftast inga som helst kunskaper inom programmering. Det är bara att ladda ner och installera färdiga tillägg, som dessutom ofta är gratis.

När en kund efterfrågar en funktion som webbyrån ännu inte har, så vänder han eller hon sig till diverse forum på nätet och ber om hjälp med var man kan hitta ett tillägg som löser problemet. Många gånger finns det tillägg som löser problemet och på så sätt kan webbyrån fortsätta bedriva sin verksamhet.

Det jag undrar är, vad händer de gånger det inte finns färdiga tillägg för funktionen kunden är ute efter? Hur slingar sig webbyrån ifrån sådant? För en sak är säker – det finns inte en chans i helvetet att dessa webbyråer klarar av att skapa funktionerna själva!

Nu är långt ifrån alla webbyråer så här oseriösa, men eftersom det blivit så enkelt att skapa ”professionella hemsidor”, så är det många klåpare som ser chansen att tjäna enkla pengar och tyvärr verkar många av dem lyckas.

Ett av företagen jag läste om skrev följande:

Öka din försäljning och nå helt nya kundgrupper med en professionell hemsida. En personlig webbdesigner bygger din hemsida som fungerar både på dator, surfplatta och mobil – responsiv design. Du kommer igång direkt utan förkunskaper.

Vad som menas med ”personlig webbdesigner” har jag ingen aning om, men med tanke på att webbyråns egna hemsida är designad av någon helt annan (nerladdat tema), så betvivlar jag starkt att man skapar några egna teman utan man gör som 99% av användarna av WordPress – man installerar ett färdigt tema.

Den här webbyrån kör med ett responsivt tema och personligen tycker jag det ser för jävligt ut, åtminstone på en dator.

Jag är ingen stor entusiast av responsiva teman eftersom jag tycker de ser hemska ut på datorn, så jag skulle föredra att ha ett vanligt tema för datorer och ett responsivt för telefoner, plattor etc. Sen har jag inte det själv på den här sidan, men å andra sidan erbjuder jag heller inte professionella hemsidor till löjligt höga priser.

Webbyrån ovan erbjuder hemsidor från 6.900 riksdaler och då är det WordPress man installerar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.