5 tips för mer ork efter semestern

Vitlök mot förkylning

Vitlök mot förkylning

Jag är inne på sista semesterveckan innan jobbet börjar igen och trots att jag tagit det väldigt lugnt – kanske för lugnt – under semestern, så känner jag mig inte speciellt sugen på att gå tillbaks till jobbet.

Ska sålunda försöka ta till mig tipsen från näringsspecialisten Zara ÖbergAlpha Plus.

1. Vi talar ofta om att vi bör gå tillbaka till våra rutiner efter sommaren. Detta förutsätter att vi haft bra rutiner från början. Ta en lång promenad och fundera på vilka saker du gör och som du brinner för, som du vill behålla i din vardag och vilka saker som behöver förändras. Efter semestern är det ett ypperligt tillfälle att skapa nya, hälsosammare rutiner..!

2. Var noga med att gå och lägga dig i tid, så att du orkar med dina arbetsdagar. Det är lätt att vi förlänger sommarkvällarna genom att lägga oss sent, även om vi ska upp tidigt. För lite sömn, ökar vår hunger, minskar vår tolerans och ork, samtidigt som det blir tufft att orka hela höstens arbetsuppgifter om kroppen är trött redan i slutet på augusti.

3. Komplettera kosten med gott om näring från naturliga källor och gå snabbt tillbaka till att laga bra mat på kvällarna som ni spar till morgondagens matlåda. Skippa snabbmaten och förbered maten på bra sätt. Det är fortfarande skapliga priser på sommarens grönsaker, vilket skapar bra möjligheter för fräscha, matiga sallader som lunchmat.

4. Börja ta tillskott av D-vitamin redan i slutet på augusti, för att på så sätt hålla depåerna fyllda genom hela hösten och vintern. Så fort du börjar tilllbringa dina dagar inomhus på jobbet, så minskar solstrålarnas omvandling av D-vitamin i huden och därmed också ditt immunförsvar. Genom ständig tillförsel av D-vitamin, blir aldrig depåerna så låga så att du löper onödiga sjukdomsrisker. (Läs mer om D-vitamin: www.d-vitamin.biz)

5. Boosta kroppen med alkaliska och mineralrika smoothies och greens, med korngräs, vetegräs, råggrås och näringstäta, omega 3-rika alger (exempelvis Mighty Greens) som du mixar eller skakar i en shaker tillsammans med färska höstbär och havremjölk, quinoamjölk, sesammjölk, kokosvatten eller rismjölk.

Jag har inte ätit extra D-vitamin tidigare; däremot försöker jag äta vitlök (kapslar) varje dag. Finns att köpa på Willy’s för en 50-lapp.

Jag är helt övertygad om att vitlök hjälper till att hålla förkylningar borta och, skulle jag ändå åka på en, så verkar det gå över snabbare.

Alpha Plus AB: www.alpha-plus.se
Zarah Öberg, näringsspecialist, kostrådgivare och hälsopedagog: www.zarahssida.se

Ex

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.