Sänkt arbetsgivaravgift leder till fler jobb

Enligt en SIFO undersökning leder det borgerliga blocket fortfarande, men med 400.000 väljare som ännu inte bestämt sig, så är utgången ännu väldigt oviss.

Jag tillhör de 400.000 som ännu inte bestämt sig och jag vet inte ens om jag ska rösta borgerligt eller rött, även fast det väger över åt det borgerliga blocket.

Den största orsaken till att jag inte bestämt mig är att jag inte tagit reda på vad de olika blocken och partierna verkligen vill göra och när jag väl hör eller läser något, så blir jag mest förbannad. De konkreta förslagen på vad man vill göra, lyser allt för ofta med sin frånvaro och politiskt svammel och skitsnack orkar jag inte lyssna på.

När jag läste att Socialdemokraterna vill sänka arbetsgivaravgiften för unga, blev jag positivt överraskad – i dubbel bemärkelse. Dels för att det var ett konkret besked, men kanske framför allt för att det var något jag aldrig hade förväntat mig höra från Socialdemokraterna. Att Socialdemokraterna tydligen medger att sänkta arbetsgivaravgifter kan leda till fler jobb, borde ju innebära att de funderar på vad sänkta arbetsgivaravgifter skulle kunna göra för andra grupper av arbetslösa.

Jag är för sänkta arbetsgivaravgifter, men till en början endast för nyanställda. En bra början är sänkta arbetsgivaravgifter för just unga, som många gånger har svårt att komma ut i arbetslivet. Men en ännu bättre grupp borde vara långtidsarbetslösa, som av olika anledningar har svårt att få jobb. Genom att slopa eller sänka arbetsgivaravgiften för dessa, så skulle de helt plötsligt bli betydligt attraktivare för arbetsgivarna.

Läs mer på Expressen, DN, SvD

3 kommentarer

 • Småföretagare

  Problemet med Socialdemokraternas förslag är ju att de vill slopa den generella nedsättningen av arbetsgivaravgifter för unga och ersätta den med detta nya ”för unga utan jobb”. Resultatet bli de facto en höjning och att flera unga som redan har jobb kommer att få svårt att behålla dem..

  De borgerliga har gjort för tok för lite för att främja skapande av jobb, vi har exempelvis fortfarande världens högsta skatter på småföretagande, men de har i alla fall slagit av på försämringstakten. Glöm inte alla tokerier som diskuterades inom Socialdemokratin inför förra valet, att tvinga arbetsgivare till att heltidsanställa t.ex. Nu riskerar vi ju dessutom att få in kommunister i regeringen, vem törs driva och starta företag då (förutom gamla politiker som använder bolagsformen i sina statliga uppdrag för slippa få avdrag på statsrådspensionen)? Som jag ser det finns det tyvärr (!) inget annat att rösta på än Alliansen. Jag önskar det fanns något parti i Sverige som i företagarfrågor låg till höger om övriga länders vänsterpartier..

 • Pingback: Början till slutet | Valblogg

 • Jag går väl lite mot strömmen här då som inte gillar sänkta arbetsgivaravgifter för specifika grupper. Det snedvrider konkurrensen med befintliga företag som redan har anställda om exempelvis nystartade företag kan konkurrera med billigare personal.

  Men visst jag förstår principen och det skulle säkert hjälpa en del, men inte på bekostnad av gamla företag.
  Sjuklönen är snarare som jag ser ett större hinder, detta då det kan innebära stora kostnader för arbetsgivaren. (Om det nu inte är ändrat sedan jag hade anställda)

  Och då som småföretagare säger stimulera skapandet av arbete. Byråkratin för oss företagare har inte minskat under de här fyra åren. Snarare ökat då det i vissa branscher bland annat min skall in mer rapporter till staten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.