Spendera mera botemedlet för skuldsatta

Mer krediter åt skuldsatta länder

Mer krediter åt skuldsatta länder

Enligt flera experter är krisen i Grekland bara toppen på ett isberg där stora länder som Frankrike och Spanien utgör den riktigt stora risken.

Att Grekland står inför en akut kris råder det ju inget tvivel om, utan frågan verkar snarare handla om när det hela brakar samman fullständigt. När jag läst kommentar på nätet kring Europakrisen får jag intrycket att detta gäller fler länder i Europa.

När det gäller Grekland, så skriker de bara efter fler lån, så de kan fortsätta sprätta iväg pengar som de egentligen inte har. Deras lösning verkar vara densamma som fått deltagarna i Lyxfällan att hamna i ekonomisk knipa.

Samma verkar gälla väldigt många länder – man lever på lånade pengar och istället för att dra ner på kostnaderna och börja amortera, så fortsätter man låna ännu mer pengar för att kunna fortsätta leva utöver sina tillgångar. Precis som deltagarna i Lyxfällan, så tar man nya lån för att kunna betala de gamla.

Om jag förstått saken rätt, så har Sverige en ganska bra ekonomi för tillfället med ett överskott i statskassan, men blir då anklagade av den internationella valutafonden, IMF, för att inte spendera tillräckligt med pengar.

Varför ska vi i Sverige spendera mer pengar för att rädda exempelvis grekerna, som inte verkar vara speciellt intresserade av att dra ner på sina kostnader?

Självklart ska även Sverige hjälpa andra i kris, men inte om den krisdrabbade själv inte är intresserad av att dra sitt strå till stacken.

SvD, SvD1, SvD2, SvD3, DN, DN1, DN2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.