Välkommen till Enköpings hamn

Med det geografiska läge Enköping har med närheten till flera ”större” städer och som hamnstad vid Mälaren, så borde staden kunna locka till sig en hel del turister.

Dessvärre finns det ingen större anledning för någon att besöka Enköping som turist. Det finns varken shoppingcentrum eller några speciella turistmål, även om kommunen försöker lyfta fram stadens alla parker som turistmål.

Förutom ett stort shoppingcentrum, eller åtminstone fler större butikskedjor, så tror jag en attraktiv gästhamn skulle kunna locka till sig en och annan båtturist och dessa turister har i regel ganska mycket pengar, så det är ingen dålig grupp att satsa på.

Enköpings hamn

Enköpings hamn

Dessvärre är Enköpings hamn allt annat än inbjudande. Det är inte någon mysig hamn med liv och rörelse – tvärtom. Kraftvärmeverket upptar större delen av området och bakom det finns återvinning, bilskrot och andra mer eller mindre förfallna byggnader.

Inbjudande hamn?

Inbjudande hamn?

På andra sidan ån ser det dock lite bättre ut, men här finns bara bostadshus runt parken, så det är inget hamnområde och hjälper sålunda föga till för att locka till sig båtturister.

Läste att Folkpartiet i Enköping vill flytta kraftvärmeverket utanför stan och rusta upp hamnen, så den blir attraktivare och det är ju väldigt positivt och nu funderar jag allvarligt på att rösta på Folkpartiet istället, åtminstone i kommunvalet.

Hamnen är ett mindre industriområde

Hamnen är ett mindre industriområde

Förutom upprustning av hamnen vill Folkpartiet bygga en ny simhall och det är också positivt eftersom dylika anläggningar drar till sig folk. Väljer man dessutom att bygga en rejäl anläggning, så kan man locka till sig besökare från grannkommunerna och det skulle Enköping givetvis tjäna på. Om inte annat, så väljer förhoppningsvis folk strax utanför Enköping att åka till simhallen i Enköping istället för i Västerås eller Uppsala.

Stormarknad istället för köpcentrum

Stormarknad istället för köpcentrum

Ett större shoppingcentrum tror jag blir svårt att få till eftersom Enköping är för litet, men det vore bra om man försökte locka till sig större butikskedjor som SIBA, OnOff och liknande. Om jag förstått saken rätt, så ska Elgiganten öppna en butik i Enköping och det är ett steg i rätt riktning. Med lite tur, så får de andra kedjorna upp ögonen för Enköping och beslutar sig för att etablera sig i staden.

Den relativa närheten till Stockholm och Uppsala innebär att fler och fler människor från dessa två städer börjar se Enköping som ett alternativ när det börjar bli dags att skaffa hus eftersom huspriserna än så länge är relativt låga i Enköping. Men för att lyckas helt, så gäller det att Enköping kan erbjuda annat än ”låga” huspriser.

Som jag ser det, så har Enköping enorm potential inom flera områden, men det krävs att politikerna väljer att satsa på utveckling och expansion istället för att låta allt rulla på som vanligt.

Trots att jag är lite pessimistisk, så påstår kommunen att antalet turister ökar år för år, så förhoppningsvis är inte verkligheten så dyster som jag ibland inbillar mig.

Villa Fannalund

Villa Fannalund

Sen hoppas jag förstås att politikerna satsar ännu mer på att lyfta fram Enköping, men det krävs mer än bara reklam – det krävs investeringar.

Att rusta upp hamnen tror jag är en bra investering, liksom en ny simhall, men även ett nytt, mindre, köpcentrum där gamla Stadshotellet låg och en ny motorbana utanför stan som diskuterats länge. Jag tror det mesta som drar till sig besökare är av godo och det ökar inte bara mängden turister utan även antalet nya kommuninvånare.

Att bygga upp nytt eller renovera kostar massor med pengar, men satsar man inget, så vinner man inget och med tanke på Enköpings geografiska läge, så tror jag det finns stora möjligheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.