Första fotorundan med Sony NEX-5R

Milton var nöjd med vädret

Milton var nöjd med vädret

Det var inte det bästa fotovädret idag, men min nyinköpta Sony NEX-5R var laddad och redo för en första fotorunda, så fotoväder eller ej, ut i vinterlandskapet for jag och Milton.

Gråblek himmel är inte den roligaste bakgrunden

Gråblek himmel är inte den roligaste bakgrunden

Att det var snö ute var det förstås inget negativt med eftersom jag gillar vintern, men himlen var totalt grå, utan minsta antydan till kontrast och det är nog det tråkigast tänkbara vädret om man ska vara ute och fotografera landskap, arkitektur eller annat som innefattar en himmel i bakgrunden.

Ska man fotografera föremål eller personer, så är ett tunt molntäcke faktiskt att föredra många gånger eftersom man slipper de skarpa kontrasterna som starkt solljus ofta innebär, och som även de bästa kamerorna har svårt att hantera.

Jag fotograferar alltid i RAW-format eftersom det ger störst möjligheter att efterbehandla bilden på datorn. På datorn använder jag Adobe Photoshop Lightroom 4, eller kort och gott Lightroom, och det är ett väldigt kompetent program när det gäller att justera vitbalans, kontraster, färg och en hel del annat. Förutom att justera färger, vitbalans och liknande, så går det att räta upp och beskära bilder och mycket mer än så gör jag inte när det handlar om att redigera bilderna.

Efterbehandla efter eget tycke och smak

Efterbehandla efter eget tycke och smak

Men tack vare Lightrooms funktioner när det gäller att efterbehandla bilder, så har jag faktiskt lyckats få bilderna här ovan att se något trevligare ut än verkligheten, även om det kan anses som manipulation av den verklighet jag försökt avbilda.

Det finns personer som av principsjäl vägrar efterbehandla bilder eftersom de anser att det är en manipulation av verkligheten, men det tycker jag personligen är rent nonsens. Har man ställt in kameran fel eller kameran uppfattar verkligheten felaktigt, så blir ju resultatet ändå inte en kopia av den verklighet man velat avbilda, och det tycker jag är en större manipulation av verkligheten än det jag själv ägnar mig åt 🙂

En himmel utan kontraster ger ett platt och livlöst intryck

En himmel utan kontraster ger ett platt och livlöst intryck

Jag tog även en bild på baksidan av huset för att kunna visa skillnaden mellan en gråtråkig himmel mot en blå himmel med vackra ljusa moln.

Lätta moln och solljus skapar djup och ger liv åt bilden (Sony A900)

Lätta moln och solljus skapar djup och ger liv åt bilden (Sony A900)

Håll med om att det är stor skillnad på bilden ovan, där solljuset skapar skuggor och himlen består av lättare moln med kontraster. Det är både mer djup och liv i den här bilden.

Ska även påpeka att den sista bilden här ovan är tagen med min Sony A900 och inte med min Sony NEX-5R. Inte för att NEX’en skulle levererat en sämre bild, men jag vill att rätt ska vara rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.