Sagan om Spix – andra delen

Bara några månader efter att jag börjat med nyhetsbrevet Spix Recept satte jag igång med programmeringen av Spix Kokbok, som släpptes den 8 oktober 1999.

Spix Kokbok 1.0 kostade endast 50:- och det blev en succé bland prenumeranterna och det trillade in beställningar på löpande band.

Syftet med programmet var förstås att låta användaren samla och organisera sina recept i ett smidigt program på datorn.

Varje utskick av Spix Recept innehöll en kod som man kopierade in i programmet och därefter laddades de nya recepten ner, men det gick förstås bra att lägga in helt egna recept.

Bara några minuter efter lanseringen av Spix Kokbok 1.0 trillade de första mailen in om problem med programmet. Det handlade helt enkelt om buggar som folk råkade ut för och som jag missat eftersom jag använde programmet på ”mitt” sätt, men när det helt plötsligt utsattes för annan hantering, så upptäcktes buggarna.

Jag har nog aldrig varit så stressad som under de första veckorna efter lanseringen då jag fixade och letade buggar nästan dygnet runt och släppte uppdateringar på löpande band.

Jag kände en enorm press på att fixa allt så fort som möjligt och grämde mig fruktansvärt över den långsamma modemuppkopplingen som jag hade på den tiden. Det tog säkert 10 minuter att ladda upp programmet till servern och under den tiden klättrade jag nästan bokstavligen på väggarna.

Så fort en ny version var uppe, så dröjde det sällan mer än några timmar förrän det trillade in nya mail om nya buggar och allt började om från början.

Trots att jag upplevde varenda liten bugg som en gigantisk katastrof rörde det sig sällan om något allvarligt och hade jag bara kunnat hålla mig lugn, så hade jag nog fixat samtliga buggar på halva tiden, om ens det, men istället stressade jag på vilket resulterade i dåligt testade buggfixar som resulterade i nya problem.

Efter några veckor var programmet uppe i version 1.06 och då hade jag tillslut fixat alla buggarna. Det fortsatte förstås att komma in mail med jämna mellanrum, men då rörde det sig om problem med att installera eller få igång programmet, vilket till 99% berodde på avsaknaden av någon dll-fil eller att användaren hade en annan version av någon dll-fil installerad.

Månaderna rullade på och antalet beställningar sjönk efter hand, men det fortsatte trots allt komma in nya beställningar varje dag. Tyvärr, så gjorde jag inget för att vända den nedåtgående trenden utan koncentrerade mig istället på att lägga till nya funktioner i programmet.

Någon gång runt 2001 var programmet uppe i version 1.08 och det fungerade riktigt bra. De problem som fanns hade med användarens dator att göra och jag lyckades lösa de allra flesta problemen. Antalet olösta fall kan jag nog räkna upp på en hand, så jag var ganska nöjd med tillvaron.

I det här läget hade jag kunnat ta tag i marknadsföringen och satt fart på försäljningen, men istället blev jag, som det kändes då, påkörd av ett tåg och historien tog en något annorlunda vändning. Men, det ska jag skriva om i Sagan om Spix – tredje delen.

 

13 kommentarer

 • Teo Melander

  Hej Juri!
  Jag var en av de som köpte det underbara programmet!
  Jag hoppades länge på att du skulle göra en ver. 2.0 för jag använde verkligen programmet. litet enkelt och i mitt tycke extremt funktionellt.

  //Teo

 • Stort tack för berömmet och din trevliga kommentar, Teo!

 • Th. E. Bjornsson

  God dag. Jeg abonnerade på Spix-recepter for mange år siden, fandt nogle af dem i en kladde forleden dag. Ligger de på en eller anden sajt nu eller er de forsvundet?
  Bedste hilsener fra Island

 • Hej Bjornsson.

  Både Spix Recept och Spix Kokbok är nerlagt sedan flera år tillbaks, men det finns ju drösvis med receptsidor på nätet idag, så det borde inte vara några problem att hitta trevliga recept 🙂

 • Kirsi

  Hej jag är en av de som beställde och när min dator gick sönder så kunde jag inte hitta den igen
  Fast du har lagt ner den finns det möjlighet att ladda ner programmet det är ett smidigt sätt att ha alla sina recept
  Maila gärna till mig

 • Kirsi

  Tack underbara du 🙂

 • Kirsi

  Tack underbara du 🙂 kan man få tag på alla gamla recept och sin kod som man fick

 • Upptäckte precis att jag inte har kvar recepten som kunde laddas ner :/

  Menar du koden för att registrera programmet? Den finner du här nedan.

  Namn: Kirsi
  Regkod: 107U114I105

  För andra som eventuellt laddar ner programmet och vill registrera det – hör av er, så får ni en personlig kod, eller så kan ni använda ovanstående namn och registreringskod.

 • Kirsi

  Tack 🙂

 • Christer Karlsson

  Hej!

  Har suttit och letat program (helst gratis) i flera dagar utan att hitta något som har svenska.
  Med vissa undantag fungerar Gourmet Recipe Manager men det är något som hakar upp sig
  när det ska skapa Pdf så jag gav nästan upp. Efter lite mer letande idag dök SPIX upp och
  DET FUNGERAR. Känn ingen press men det kommer väl en ver 3 snart, eller ;-).
  Lite putsning så kan det bli klirr i kassan. Ha, de,

 • Mats Olsson

  Hej Juri
  Finns det någon möjlighet att köpa en licens till ”Scandinavian Cookbook”?
  Tycker den verkar bra.
  Har använt Spix och var riktigt förtjust i den.

  Med vänliga hälsningar
  Mats Olsson

 • Hej Mats,

  Trevligt att du gillade det gamla programmet ? Jag har dessvärre inte kvar källkoden till vare sig SPIX Kokbok eller Scandinavian Cookbook och inget av programmet fungerar längre eftersom hemsidorna/tjänsterna bakom dessa inte heller finns.

  Men det finns gott om webbaserade alternativ nu för tiden ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.