Länkbombning borde straffa sig i längden

Länkbomber kan lura Google

Länkbomber kan lura Google

Det här med länkbombning har varit ett ganska hett ämne den senaste veckan, men just nu verkar alla vara överens om att metoden fortfarande fungerar, åtminstone på kort sikt.

Syftet med länkbombning är att lyfta en specifik sida på Google för vissa sökord eller sökfraser och man försöker åstadkomma detta genom att i ankartexten, länktexten, ha med de sökord man vill få den specifika sidan att ranka högre för.

I det senaste testet, som fortfarande pågår, länkas frasen ”urbota inskränkthet” till Miljöpartiets hemsida och i skrivande stund ligger den högst upp på Google för denna sökfras.

Idag har jag sett att några SEO-experter tagit tillfället i akt och i sina nya inlägg länka till egna sidor med ”sökmotoroptimering” och ”SEO” i ankartexten, kanske i hopp om att kunna ta några positioner på Google, eller för att åtminstone försvåra för konkurrenterna att gör detsamma.

Jag hoppas, och tror, att det här med intern länkbombning inte fungerar, eftersom det vore ett alldeles för enkelt sätt att få upp en sida för specifika sökord.

Att länkbombning fungerar för externa länkar ter sig däremot helt naturligt eftersom det borde vara ett av Googles främsta mått för att ranka en specifik sida.

Ju fler som länkar till en sida om exempelvis sökmotoroptimering, med ord eller fraser som har med just sökmotoroptimering att göra, desto mer värdefull torde den ju vara, åtminstone ur Googles synvinkel.

Men Googles olika system är datorprogram, så de kan inte värdesätta informationen på sidan på samma sätt som vi människor, så programmen använder sig istället av olika algoritmer för att värdesätta sidan.

I ett första skede borde det därför vara relativt enkelt att lura Google, men med tiden lär sig Google hur mycket en sida egentligen är värd.

Det är den sistnämnda aspekten som ska bli intressant att följa i fallet med Miljöpartiets sida, som alltså länkbombats med frasen ”urbota inskränkthet” sedan en vecka tillbaka och i nuläget ligger i topp på Google.

Personligen tror jag Google kommer inse att det hela handlar om en iscensatt länkbombning i syfte att lyfta Miljöpartiets sida för sökfrasen och därför sänker dess position för just den frasen.

I det här fallet spelar det förstås ingen som helst roll eftersom Miljöpartiet inte har något intresse av denna sökfras, men det vore inte lika roligt för en kund som anlitat en SEO-expert för att få upp sin affärssida på Google för vissa sökord eller sökfraser och kontentan, i slutänden, blir att sidan straffas.

Jag tror helt klart att länkbombning fungerar i ett kortsiktigt perspektiv, men jag hoppas – och tror – att det straffar sig i längden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.