Programmera för Windows Phone eller Android

Microsoft Visual Studio 2010

Microsoft Visual Studio 2010

Innan jag sadlade om till lastbilschaufför för drygt 8 år sedan jobbade jag som programmerar på heltid. Det är alltså många år sedan jag programmerade aktivt och på den tiden var det ASP ”version 1” som gällde. ASP.Net kom i slutet av min ”karriär”, men jag orkade aldrig sätta mig in i det ordentligt och av det lilla jag läste, så kunde jag inte begripa syftet. För mig som programmerar kändes ASP.Net enbart krångligare, så jag fortsatte med ASP och inom kort satt jag bakom ratten på en lastbil istället.

Eftersom ASP numera är ”utdött” och jag inte varit intresserad av att lära mig ASP.Net, som jag fortfarande inte förstått fördelarna med – jämfört med vanliga ASP – så blev det PHP jag valde att hoppa på för ett antal år sedan och numera känner jag mig hyfsat hemma inom PHP-världen, även om åldern och åren bakom ratten gjort att hjärnan (minnet) inte riktigt är med i matchen.

Har som sagt inte programmerat aktivt på flera år och är heller inte intresserad av det längre, men det är ändå roligt att försöka hänga med lite grann, så jag testar saker lite till och från. Har inte något projekt på gång utan det handlar enbart om att försöka lära mig något nytt och för att hänga med i utvecklingen, som tyvärr springer ifrån mig.

Inför semestern har jag gått och funderat en hel del över om jag skulle göra ett lite seriösare försök att lära mig programmera antingen för Android eller Windows Phone.

Utvecklingsmiljön för Android - Eclipse

Utvecklingsmiljön för Android – Eclipse

Nu har jag suttit i ett par dagar och hoppat mellan utvecklingsmiljöerna för Android och Windows Phone och jag kan inte bestämma mig för vilket jag ska satsa på.

Oavsett vilken miljö jag väljer, så handlar det om en rejäl uppförsbacke, men det känns som att Android utgör en något brantare backe.

Det som talar för Android är nog främst dess större marknadsandel, men även att jag själv har en telefon med Android.

Windows Phone har fördelen av en bättre utvecklingsmiljö med Microsoft Visual Studio och att miljön/språket i övrigt känns mer bekant.

Den största nackdelen med Windows Phone är att jag inte tycker om gränssnittet. Det ser inte bra ut och det känns inte bra. Android både ser och fungerar bättre, enligt mig.

Förutom en rejäl utmaning med att lära sig ett nytt språk, så vore det en fördel om jag kunde komma på något program/app som jag skulle vilja utveckla, men inte ens det lyckas jag med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.