Storebror Google ser dig

Storebror Google ser dig

Storebror Google ser dig

Idag börjar Google samköra sina olika databaser i syfte att ge dig en bättre Internetupplevelse. Åtminstone är det så man försöker framställa det hela.

I och med att Google sparar så mycket information om dig som möjligt, som exempelvis vad du söker efter på Google, vilka filmklipp du ser på YouTube och vad du skriver om på Google+, så kan Google presentera mer relevanta annonser för dig på sina olika sidor.

Jag ser egentligen inget större problem med det här eftersom det minskar antalet totalt ointressanta annonser. Dessutom verkar jag vara blind när det gäller annonser, förutom annonserna i Googles sökresultat, AdWords-annonserna. Dessa uppskattar jag faktiskt eftersom de inte är störande, de är väl utmärkta som annonser och det är ofta relevanta sidor som dyker upp.

Att Google sparar information om mitt surfande har jag heller inga problem med, men det gäller förstås att tänka sig för.

Som vanligt, så tror jag inte man har något att oroa sig för, så länge man har rent mjöl i påsen. Värre kan det bli om man sysslar med saker i smyg, som man inte vill skylta med och det närmsta jag kommer på i skrivande stund är porrsurfande.

Sitter du och porrsurfar i smyg och gör sökningar på Google, så finns risken att det börjar dyka upp dylika annonser även i andra söksammanhang, som inte är relaterade till porr, men vars sökord triggar sådana annonser eftersom Google vet att du brukar söka på porr.

Google sparar dessutom alla dina sökningar, om du inte valt att stänga av dem, så glömmer du bort att logga ut från Google (förutsatt att du är inloggad), så kan andra med åtkomst till datorn se vad du söker efter.

Lite grann samma problem som med webbhistoriken i webbläsaren. Ens respektive skriver in några bokstäver i webbläsarens adressfält och det listas en massa porrsiter.

Som sagt – har man inget att dölja, så tror jag inte det är någon som helst fara med Googles samkörning av sina databaser, men har man något som man vill dölja, så ska man nog börja dölja sina spår.

SvDDN, SvD1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.