Det verkar bli ännu en vit jul

Snön fortsätter att falla över vårt land och under veckan kommer även temperaturerna att sjunka rejält under nollan, vilket förhoppningsvis innebär att vi får ännu en vacker vit jul.

Jag ska inte säga att jag älskar snö, men jag tycker verkligen om det, trots alla problem som den medför, kanske speciellt för oss som jobbar längs vägarna.

Min goda vän och kollega Lillen kör distribution och får verkligen kämpa när snön ligger tjock utanför var och varannan varumottagning, men för mig som kör lite längre och endast har fina kajer att lasta och lossa ifrån, är det inte fullt lika illa. Det är givetvis värre att ta sig fram på snöiga och isiga vägar och det går inte att sitta och pilla navelludd i godan ro. Istället får jag sitta på helspänn mellan varven och vara beredd på att det börjar spinna eller glida när jag ska bromsa. Lite småjobbigt norr om Jönköping med alla upp- och nerförsbackarna.

Det är halt på vägarna

Det är halt på vägarna

Förutom att sitta på helspänn när jag kör, så finns alltid den överhängande risken för att fastna i någon korsning, rondell eller minsta upplut, så det gäller att hålla sig rullande hela tiden och inte stanna i onödan. Har fastnat en gång den här vintern, på helt plan mark, men på Skånekörningen har det gått bra – så här långt.

En trailer som fastnat i ett svagt upplut

En trailer som fastnat i ett svagt upplut

Det är väl inte så många som undgått att höra om alla lastbilar som suttit fast i trafiken och inte kommit loss för egen maskin och många är det som svär över detta, men hur många är det som är medvetna om att vi faktiskt inte har vinterdäck? Ja, så är det faktiskt. Vi har samma däck året runt, men givetvis försöker man sätta på nya däck inför vintern, men det är fortfarande inga vinterdäck.

Tänk dig själv sommardäck på personbilen och husvagn efter, så kanske du får lite bättre förståelse för varför vi fastnar titt som tätt. Fundera även på hur rolig denna kombination är att köra i rådande väder. Lägg därtill andra trafikanter som beter sig som vore det sommar och de var ensamma i trafiken. Ja, det kan bli rätt intressanta situationer mellan varven…

Förutom halka och andra dårar i trafiken, så har man tider att passa som varken är eller blir justerade för rådande väglag. ”Snö existerar inte på kontoret”, som en av mina chefer sa vid ett tillfälle.

Enligt väderprognosen kommer natten till fredag bli den mest spännande för min del, då det ska falla snö hela vägen från Skåne till Stockholm.

Förutom att det är vackert och ljust med all snö, så hjälper snöfall och halka till att hålla mig vaken och det kan behövas på hemresan som går raka spåret från Helsingborg till Stockholm med en lagstadgad 45-minuters rast. Brukar inte vara det minsta trött innan jag stannar för rasten, men efteråt är jag dödstrött och får verkligen kämpa för att hålla mig vaken. Gissa vad jag tycker om dessa kör- och vilotidsregler vid dessa tillfällen…

Läs mer på SvD, SvD1, Ex, Ex1, AB, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.